Slunečnici se podařilo zajistit práci pro tři desítky postižených

Projektem prošlo více lidí, než s kolika se počítalo při jeho začátku

Děčín – Přes tři desítky lidí s postižením prošly v posledních dvou letech projektem, který jim měl umožnit najít práci. To se také u drtivé většiny z nich podařilo. Do projektu se zapojilo také téměř dvacet zaměstnavatelů.

Když projekt před dvěma lety na jaře začínal, počítalo občanské sdružení Slunečnice v Děčíně s tím, že jím projde třicet lidí. Projekt byl ale nakonec úspěšnější.

„V pěti bězích nakonec projektem prošlo celkem 32 účastníků. Účastníci projektu na začátku běhu absolvovali vzdělávací a motivační program v délce jednoho až dvou měsíců, v minimálním počtu 32 hodin a během této doby získali pod vedením odborného asistenta kvalitní přípravu pro úspěšné uplatnění na trhu práce,“ vysvětluje vedoucí projektu Dagmar Radvanová.

Vzdělávacím programem úspěšně prošli všichni účastníci projektu, a mohli tak následně nastoupit do praxe. V té jim nejprve pomáhali tři měsíce asistenti, poté již pracovali v zaměstnání. Do toho nastoupilo 27 z 29 účastníků projektu, kteří se zúčastnili praxe.

„Nyní stále ještě pracuje a pracovní místo si udrží minimálně do konce června tohoto roku 12 účastníků. Dalším dvěma účastníkům se ještě ve spolupráci se zaměstnavateli snažíme pokračující práci zajistit,“ dodává Dagmar Radvanová.

Občanské sdružení se integrací lidí s postižením mentálním i fyzickým zabývá již řadu let. Právě zdravotně postižení lidé mají totiž největší problémy s hledáním práce.

„U zdravotně postižených lidí je velký problém s tím, že si nevěří, že mohou něco dokázat. Velmi často totiž za ně někdo dělá i základní věci. A oni pak mají neskutečnou radost, když jim ukážeme, že to vlastně umí sami,“ říká ředitelka Slunečnice Šárka Zimová. Pro Slunečnici to není první podobný projekt, ve kterém pomáhala lidem s postižením nalézt práci. V nedávné minulosti se například zapojila do projektu, který měl postiženým lidem a lidem nad padesát let, tedy dvěma nezaměstnaností nejvíce ohroženým skupinám lidí, předat základy podnikání.

Součástí projektu byl také inkubátor, který pomáhal začínajícím podnikatelům po získání potřebného živnostenského oprávnění.

„Centrem podnikatelského inkubátoru bude velký společný sál vybavený připojením na internet. Bude možné si také půjčit notebooky. K dispozici bude i menší kancelář pro individuální jednání s klienty či dodavateli,“ řekla při zahájení tohoto projektu Šárka Zimová.

Děčínské občanské sdružení Slunečnice provozuje kromě řady sociálních programů zaměřených na lidi s postižením také sociální podniky. Jedním z nich je kavárna na děčínském zámku, kde hosty obsluhují také postižení lidé. Další je pak chráněná grafická dílna, která poskytuje prakticky kompletní služby jako je tvorba propagačních tiskovin, webových stránek nebo vizuálního stylu.

Mít práci a být jako ostatní – Cílem dvouletého projektu bylo posílit pracovní a společenskou integraci lidí s postižením. V rámci projektu se jeho účastníci učili zvládat nejrůznější práce tak, aby si případné zaměstnání byli schopni udržet. Jednou z částí projektu bylo také zajištění takových pracovních úvazků, které odpovídají schopnostem a možnostem účastníků projektu. Celý projekt byl podpořen z Evropského sociálního fondu a byl určen lidem s postižením od 16 do 64 let.

ALEXANDR VANŽURA
Děčínský deník
http://www.decinsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.