Fakultní nemocnice v Plzni otevřela denní stacionář

ilustrační foto: Tim & Selena Middleton / Flickr.com

Zařízení pomůže rodinám, které se starají o stárnoucí příbuzné, kapacita je 20 míst

Plzeň – Denní stacionář, jehož zřizovatelem a provozovatelem je Fakultní nemocnice v Plzni, dnes přivítá první dva seniory. Posláním zařízení je pomoc a podpora seniorů od 60 let z Plzeňska, kteří potřebují dohled a péči druhých, z důvodu jejich snížené soběstačnosti, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení.

„Kapacita stacionáře je 20 osob na den, přičemž senioři k nám mohou docházet třeba jen několikrát týdně. Není podmínkou, že by zde museli trávit každý všední den,“ informuje Andrea Mašínová, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči. Následně dodává, že péče pro seniory je v našem regionu nedostatečná, a to je třeba změnit.

„Pokud bude o stacionář velký zájem, je možné navýšit kapacitu na šedesát až sedmdesát míst,“ upozorňuje ředitel Fakultní nemocnIce v Plzni Václav Šimánek.

12 hodin denně

Stacionář, umístěný ve FN Bory, funguje každý všední den od šesté hodiny ranní do šesté večerní, přičemž senioři opouští budovu nejpozději v 17:30. Po celý den je v nabídce mnoho aktivit. „K dispozici je společenská místnost s televizí a počítačem, kde mohou senioři navazovat nová přátelství, dále mohou využít pokoje s lůžky, které slouží k odpočinku, či jídelnu, kde budou každý den podávány snídaně, obědy i večeře,“ vysvětluje Eva Weinfurterová, vedoucí Oddělení sociální péče. „Pro seniory jsou naplánovány i další akce, výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti, třeba setkání s dětmi z mateřské školy, se kterými by si mohli vzájemně předávat zkušenosti, “ dodává Weinfurterová.

Takové zařízení nemá v České republice obdoby. „Jsme první fakultní nemocnicí, která vybudovala zařízení s každodenní sociální péčí pro seniory,“ vysvětluje Šimánek, který přišel s myšlenkou na zřízení stacionáře.

V Plzni jsou k dispozici i jiné stacionáře zaměřující se na seniory se sníženou soběstačností nebo na osoby zdravotně či psychicky hendikepované. Avšak stacionář zřízený fakultní nemocnicí bude, podle slov Andrey Mašínové, v kraji jedinečný svým rozsahem i vybavením.

Základní informace Kapacita: 20 osob Provozní doba: každý všední den od 6.00 do 18:00 K dispozici: pomoc při zvládání běžné péče o vlastní osobu, společenská místnost, televize, počítač, pokoje s lůžky, osobní hygiena, poskytnutí stravy

ANDREA PÁNKOVÁ
Plzeňský deník
http://plzensky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.