Malá bojovnice o život sní o posteli. Bude na ni mít?

Štafetový běh Deníku pomůže nemocné Růžence, aby už nemusela spát v dětské postýlce.

ilustrační foto

Česká Lípa – Jako předčasně narozená strávila první týdny života v inkubátoru. Bez pomoci přístrojů nedýchala, pět hodin bojovala o život na sále při náročné operaci srdce a lékaři jí nedávali ani půl roku života kvůli závažným syndromům, na které se záhy přišlo. Nemá to jednoduché, ale nevzdává se.

Velká bojovnice a optimistka je sedmiletá Růženka Tušelová z České Lípy, která žije se svou matkou v jednom z bytů na sídlišti Lada. Růženka prožije celý život na invalidním vozíku, sama se kvůli handicapu neudrží na nohou, špatně vidí a kromě jiných ji za čtyři roky čeká operace páteře, ze které mají strach i špičkoví lékaři.

„Doktoři se toho moc bojí. Říkají, že může přijít o život, ale nechci malovat čerta na zeď,“ říká Růženčina matka. Není to každodenní cvičení s Růženkou ani to, že na výchovu dítěte je úplně sama, ale nejhorší je podle ní strach při čekání, zda se její dcera po operaci vůbec probudí.

Pro obě velmi náročné je vždy také období po operaci, kdy je Růženka i na několik týdnů odkázaná jen na lůžko. V jejím případě konkrétně na dětskou postýlku, do které se třicetikilové dítě sotva vejde. Dvacet tisíc na speciální zdravotní postel ale rodině schází. Novou nadějí pro Růženku může být sportovní akce Českolipského deníku, která se uskuteční 1. května na atletickém stadionu U Ploučnice v České Lípě, kde se rozhoří běžecká bitva čtyřčlenných štafet.

Týmy pak pomůžou Růžence lépe dosáhnout jejího snu symbolickým startovným 50 korun za člena ve štafetě. Každý, kdo po čarodějnickém reji dá přednost sportu před sezením u televize a lenošením, si domů ze stadionu odnese nejen dobrý pocit, ale i originální sportovní zážitek.

Stometrový sranda sprint s novinovou štafetou okořeněný nevšedním kulturním programem i známými osobnostmi regionu, to v historii českolipské redakce zkrátka ještě nebylo. Samozřejmostí svátečního sportovního klání budou atraktivní a hodnotné ceny pro vítěze, včetně unikátní trofeje vyrobené novoborským sklářem.

Jste sportovec tělem i duší, máte v práci kolegy, kteří jsou pro každou srandu nebo jste jedni z těch, co se neotočí zády k těm, kdo neměli v životě tolik štěstí a zasloužili by si pomoc? Přihlásit se může každý, nejdéle však do pondělí 27. dubna.

Běh pro Růženku C 1. května na atletickém stadionu U Ploučnice C startovné: 50 korun za člena štafety C běžce čeká úsek 4x 100 metrů, podmínkou je 1 žena v týmu Přihlásit svůj tým je možné na: – e¬mailu ceskolipsky@denik.cz – telefonním čísle 724 482 838 – osobně v redakci Českolipského deníku na adrese Mariánská 216 Česká Lípa Uzávěrka přihlášek je 27. dubna.

ADÉLA VACHTOVÁ
http://www.ceskolipsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.