Jsem psychicky nemocný a šéf mě nutí komunikovat s dodavateli. Má na to právo?

foto: Flickr.com

Dotaz: Jsem psychicky nemocný, mám ID., ale našel jsem si práci v obchodě. Administrační činnost, když mě šéf přijímal, domluvili jsme se, že má pracovní náplň bude spočívat hlavně v organizaci papírových dokumentů a práci na PC. Teď mě ale nutí komunikovat i s dodavateli atd. to však psychicky nezvládám. Má na to právo? Co mám dělat?
foto: Flickr.com

Odpověď:
Pokud máte v pracovní smlouvě uvedeno jako pracovní náplň jen to, na čem jste se se zaměstnavatelem ústně domluvil, nemá právo Vás nutit komunikovat i s dodavateli. Pokud ale například máte v náplni práce napsáno (Administrativní činnost), je klidně možné, že si Váš zaměstnavatel pod administrativní činností představuje i komunikaci s dodavateli.

V takovém případě Vám nezbývá nic jiného, než že se pokusíte se zaměstnavatelem domluvit, abyste mohl vykonávat pracovní činnost, kterou jste schopen zvládat a ideálně, když sepíšete se zaměstnavatelem dodatek k pracovní smlouvě, kde bude pracovní náplň konkrétněji specifikována a nebo můžete zaměstnání opustit.

Pokud jste ještě ve zkušební době, můžete tak učinit ze dne na den bez udání důvodů. Pokud už Vám ale zkušební doba uplynula, nejlépe uděláte, když podstoupíte lékařskou prohlídku u závodního lékaře, který může usoudit, že pracovní činnost doopravdy ze zdravotních důvodů nezvládáte. Je dobré, abyste k závodnímu lékaři přinesl i podrobnější vyšetření od svého psychiatra.

Váš zaměstnavatel má následně povinnost Vás přeřadit na jinou pracovní pozici a nebo se s ním můžete domluvit na ukončení pracovního poměru formou dohody.

Samozřejmě můžete v takovém případě ukončit pracovní poměr a jako důvod uvést zdravotní důvody.
Uvedená řešení však vedou k tomu, že o své zaměstnání přijdete, což asi není ideální. Nejlépe proto uděláte, když se pokusíte se svým zaměstnavatelem domluvit na pracovních činnostech, které budete zvládat.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.