Spojili síly pro dobrou věc

V nově vybudovaném in¬line areálu U cementárny v Ostravě¬Vítkovicích se o víkendu uskutečnil první ročník benefičního běhu Run&Roll. Deník byl u toho …

Ačkoliv je teprve konec dubna, v sobotu ráno to na in¬line okruhu na cementárně vypadá jako v parný letní den. Malá kolečka bruslařů tentokrát vystřídala větší kola kočárků a vozíčků pro handicapované děti. Na ploše okruhu i na umělé trávě se to hemží neonovými tričky v růžových a žlutých barvách a dětmi různého věku, jejichž tváře kromě úsměvu zdobí i veselé, namalované masky.

Na startu se zrovna připravují závodnice všech věkových kategorií s tričky s nápisem „Máma jede!“. Po zaznění tónu zahajujícího začátek závodu vybíhají na trať dlouhou 1200 metrů, přičemž každá z nich před sebou tlačí kočárek. Za vydatného skandování mizí divákům v dáli a já se vydávám za hlavní organizátorkou této ojedinělé akce.

„V minulém roce jsem se zúčastnila Českého běhu žen – závodu pro zdravé sportovce na deset kilometrů a byla jsem jediná, která před sebou vezla handicapovaného ve sportovním vozíku. Po úspěšném dokončení závodu jsem měla velmi dobrý pocit a rozhodla jsem se, že spolu s atletickým oddílem Vítkovice uspořádáme benefici pro postižené,“ odpovídá na otázku, jak vznikl tento závod, dvacetiletá atletka Karolína Vachová.

Závod se neběží jen tak. Z dobrovolného startovného a sponzorských darů organizátoři mohli zakoupit tři speciální sportovní vozíčky. „Budeme je moci rodinám handicapovaných půjčovat zdarma. Pořízení takového vozíčku je totiž docela nákladné, ale nyní budou mít všichni možnost si ho vypůjčit a jít společně na brusle či na kolo a zaběhat si,“ pokračuje organizátorka akce. Navíc je tato akce jedinečná možnost pro handicapované děti, které nemají jindy šanci zúčastnit se aktivně něčeho podobného. „Děti jsou hlavním článkem celé akce. Běžně se na podobné závody pouze dívají, ale tady jsou tím nosným pilířem, bez kterého se nedá běžet,“ přibližuje atletka Vachová a dodává, že samotná účast pro ni byla překvapení. „Účast je skvělá. Ještě večer před závodem se mi dorezervovávali na poslední chvíli nějací lidé. Jenom běžců se zúčastnilo přibližně 170, protože ještě dnes přišli lidé bez registrace, kteří se chtěli přidat, nejsem si číslem nyní jistá. Věřím, že po letošním prvním ročníku se běh Run&Roll stane tradicí,“ dodává na závěr a odbíhá k cíli, do kterého právě vjíždějí první rozesmátí handicapovaní sportovci se svými maminkami.

TEREZA PINTÉROVÁ
http://www.moravskoslezsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.