Přítel nemůže pracovat, ale na invalidní důchod nemá potřebnou dobu pojištění. Co s tím?

ilustrační foto: matchstick / stock.xchng

Dotaz: Co má člověk dělat,když ze zdravotních důvodů nemůže pracovat. Můj přítel zažádal o invalidní důchod. Ten mu schválili, ale protože mu chybí odpracovaný jeden rok, nedostane ani korunu. Tak prosím poraďte, co má teď dělat. Nemá vůbec žádný příjem a je úplně bez peněz a na dně.

Odpověď:
Váš přítel se dostal do velice prekérní životní situace. Existují ale možnosti, díky kterým by ji mohl vyřešit.

Nepíšete v jakém zdravotním stavu Váš přítel je, avšak i velice těžce handicapovaní lidé si mohou nalézt nějaké zaměstnání. To se dá z dlouhodobého hlediska jen doporučit. Zkuste se ve svém okolí podívat například po nějaké chráněné dílně, kde by Váš přítel mohl alespoň na částečný úvazek pracovat.
Získal by nějaký příjem a zároveň také potřebnou dobu pojištění, bez které mu nemůže být vyplácen invalidní důchod.

Jistě se dá také doporučit, aby si zažádal o příspěvek na péči, to může udělat na Úřadě práce, kde mu mohou mimo jiné poradit i s případnými dávkami v hmotné nouzi.
Pokud bydlí sám, tak by nejspíše mohl mít nárok na příspěvek na živobytí a příspěvek na bydlení. Pro nárok na uvedené dávky se však posuzují příjmy všech osob v jedné domácnosti. Pokud tedy například žijete s přítelem a Vy sama máte nějaký přiměřený příjem, nejspíše Váš přítel žádné dávky v hmotné nouzi nedostane. Úřad práce v případě některých dávek v hmotné nouzi přistupuje individuálně, proto je nezbytné, aby se Váš přítel zašel osobně informovat na úřad, na jaké dávky by mohl mít nárok.

Získat potřebnou dobu pojištění můžete ještě díky tzv. dobrovolnému důchodovému pojištění. K němu se můžete přihlásit na své pobočce České správy sociálního zabezpečení. V praxi to znamená, že si potřebnou dobu pojištění doplatíte. V roce 2015 činní nejnižší možná měsíční částka na dobrovolné důchodové pojištění celkem 1863 Kč.

Jiří Marek
invArena

ilustrační foto: matchstick / stock.xchng

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.