Zlínské MDM Centrum pomáhá diabetikům od bolesti

ilustrační foto: Karen Barefoot / sxc.hu

Palčivé bolesti, především nohou, pálení, křeče. Tak se projevuje diabetická polyneuropatie – nejčastější komplikace spojená s cukrovkou, kterou trpí asi jedna třetina všech diabetiků.

Pacientům, které tyto komplikace trápí, pomáhá přes tři roky zlínské MDM Centrum pod vedením špičkového specialisty MUDr. Emila Záhumenského.

Zlínský kraj se „chlubí“ nepříjemným prvenstvím. Cukrovkou zde trpí přes 60 tisíc lidí, což je na počet obyvatel nejvíc v republice. Třetina z tohoto počtu pak bojuje s nejčastější komplikací spojenou s cukrovkou – diabetickou polyneuropatií. Právě od bolesti spojené s diabetem pomáhá již tři roky zlínské MDM Centrum. To je zároveň jediným místem na Moravě a jedním ze tří v České republice, kde metodu MDM lékaři využívají také při léčbě těžce hojitelných ran, které jinak často končí amputací končetiny.

Nezhojitelnými ránami nejčastěji trpí právě cukrovkáři postižení takzvanou diabetickou neuropatií. Špatná mikrocirkulace v tkáních a snížení citlivosti končetin jsou hlavní součástí takzvaného syndromu diabetické nohy. Postihne zhruba pět procent diabetiků, téměř polovina z nich se nakonec musí podrobit amputaci (to je asi 7500 amputací ročně). Začíná to přitom velmi nenápadně: diabetikovi stačí malé poranění, které však může vést do několika dnů k zanícení a riziku šíření infekce.

Čas je nepřítel

„Včasnou diagnózou a účinnou léčbou je možné zabránit amputacím až v 80 procentech případů,“ dává naději jeden z předních podiatrů Emil Záhumenský ze Zlína. Rozhodující je včasné zahájení léčby na specializovaném pracovišti, které se zabývá nejenom bezprostředním ošetřováním vředů.

Specializovaní lékaři – tzv. podiatři – mají totiž v posledních letech stále více možností, jak se pokusit o záchranu končetiny, která by byla dříve důvodem k amputaci. Jednou z metod je právě doplňková fyzikální terapie MDM, která patří mezi neinvazivní neurostimulační metody.

Ta podle nedávných výsledků sedlčanské nemocnice, která terapii MDM pro léčbu diabetické neuropatie a chronických ran používá, výrazně pomohla 82 procentům pacientů se syndromem diabetické nohy. „Zlepšení bývá patrné již na konci první desetidenní série, kdy se rána zpravidla vyčistí, ohraničí vůči okolí, ustoupí okolní zánět a otok. Na spodině rány pozorujeme ostrůvky granulující tkáně od periferie ke středu. Nastartuje se tak proces vlastního hojení, který ale nadále potřebuje svůj čas a podporu dalších léčebných postupů. U pacientů, kteří přichází po čtyřech až šesti týdnech na druhou sérii, je patrné plošné zmenšení defektu tak o dvacet až třicet procent,“ popisuje MUDr. Anežka Kulíková, lékařka sedlčanské nemocnice.

Na léčbu chronických ran se specializují 3 centra

Ministerstvo zdravotnictví ČR povoluje používat přístroj MDM pro čtyři diagnózy: diabetickou (poly)neuropatii, chronické bolesti, erektilní dysfunkce a právě chronické rány, jako je syndrom diabetické nohy, bércové vředy, proleženiny apod.

Provozovatel nestátních zdravotnických zařízení MDM Centrum se rozhodl používat přístroj na léčbu chronických ran zatím jen ve třech městech v Česku: v Sedlčanech, Praze a Zlíně. „V těchto regionech totiž spolupracujeme s lékaři, kteří se na problematiku diabetické nohy a dalších ran specializují, a jsou tak schopní zajistit komplexní péči o pacienta. Uvědomujeme si totiž, že nastartování procesu hojení přístrojem MDM neznamená pro lidi ohrožené amputací výhru. O pacienta se musí po celou dobu starat specialista, který umí zapojit moderní postupy, které současná medicína nabízí,“ dodala ředitelka MDM Center Alena Svátová.

Metoda MDM je vhodná zejména v případech resistencí na léčbu, při nesnášenlivosti či alergických reakcích na farmaceutické preparáty nebo jako podpora účinku standardní léčby. Lékaři diabetikům terapii MDM doporučují také jako prevenci před vznikem bolestivých stavů diabetické neuropatie.

MDM terapie se skládá z 13 procedur v trvání 10 po sobě jdoucích dnů včetně víkendu (první 3 dny probíhá procedura 2x denně, poté 1x denně), procedura trvá 30 minut.

Klinické studie a statistiky

Klinické studie i praxe prokázaly, že se příznivé účinky terapie projevují již po několika prvních výkonech. Léčba je zcela neinvazivní, nebolestivá a pacienta nijak nezatěžuje. Má minimum kontraindikací a téměř žádné nežádoucí účinky.

Léčbu chronických ran zahájili lékaři v MDM Centrech po dokončení lékařské studie potvrzující pozitivní vliv MDM na léčbu těchto komplikací, kterou prováděl tým předních českých diabetologů, prof. Milan Kvapil a MUDr. Emil Záhumenský.

Zkoumali vliv terapie na patnáct lidí, jimž hrozila amputace dolní končetiny. Radikální zákrok po dobu klinického sledování nemusel podstoupit nikdo, po roce sledování bylo nutné přistoupit pouze k jedné amputaci a rána se zmenšila v průměru o 54 %.

Za pět let lékařské praxe v České republice terapii podstoupilo 2100 pacientů, z nichž 80 procent uvedlo, že jim terapie pomohla úplně nebo z části od palčivých bolestí, zmírnily se nebo zcela odstranily křeče a mravenčení v dolních končetinách. Části pacientů se zlepšil cit v nohou a v důsledku zmírnění či ústupu bolestí se po mnoha měsících mohli opět vyspat. Právě zlepšení spánku hodnotili pacienti nejpozitivněji. V současně době působí v České republice osm MDM Center, dvě MDM Centra se v nedávné době otevřela také na Slovensku.

Na Moravě můžete absolvovat léčbu ve dvou MDM Centrech: ve Zlíně v ordinaci MUDr. Emila Záhumenského, tel.: 576 000 240, v Opavě v ordinaci MUDr. Radomily Pluschke tel.: 553 766 265. Spojte se s diabetology a poraďte se o možnostech vaší léčby. Více informací najdete na mdmcentrum.com.

22.05.2015
Olomoucký deník
http://www.olomoucky.denik.cz/

1 komentář

  1. Děkuji za cenné informace. Má tady prosím již někdo s léčbou v uvedených cetrech nějaké zkušenosti? Trpím diabetem druhého typu už řadu let a s neuropatickou bolestí se potýkám čím dál intenzivněji. Narazila jsem v poslední době na téma kurkuminu a jeho vlivu (nejen) na neuropatii. Byl mi doporučen přípravek Neuritgen. Zajímalo by mě, jestli s ním má někdo nějkaou zkušenost? Děkuji za odpovědi.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.