Alešovi z Třebíče může zachránit život operace v Izraeli

ilustrační foto Jomphong FreeDigitalPhotos

Devítiletý Aleš Denner z Třebíče trpí svalovou dystrofií. Jedinou šancí, jak Alešovi pomoci, je aplikace kmenových buněk, jež se provádí pouze v Izraeli na speciální klinice The Weizmann Medical Center.

ilustrační foto Jomphong FreeDigitalPhotos

Pro nejlepší účinek je vhodné aplikaci opakovat, avšak jeden zákrok se pohybuje v ceně 38 000 dolarů. Třebíčské sdružení For Jane proto vyhlásilo veřejnou sbírku na pomoc malému Alešovi.
„Oslovili nás sami rodiče Aleše s prosbou, jestli můžeme pomoci. Náš syn Štěpán chodí do stejné školy právě s Alešem. Pohybuje se na invalidním vozíku a má rád společné hry s dětmi. Neváhali jsme ani chvíli a otevřeli jsme veřejnou sbírku,“ popisuje Šárka Vostálová ze sdružení For Jane a dodává, že aby se nemoc zastavila, je potřeba absolvovat zákrok co nejdříve, a to v řádech týdnů.
Docent Petr Vondráček, který Aleše léčí, spolupracuje s The Weizmann Medical Center v Tel Avivu v Izraeli, konkrétně s profesorem Shimonem Slavinem. Zatím je Tel Avivjedinémístonasvětě,kde by mohlo dojít k aplikaci kmenových buněk, které by zastavily progresivní svalovou dystrofii, popřípadě zmírnily průběh této nemoci. Svalová dystrofie neboli ubývání svalstva je genetická choroba. Tělo nemocného si neumí vyrobitbílkovinudystrofin,bezníž svalstvo nemůže fungovat. A tak svaly ochabují, až přestanou fungovat úplně, a postižený, většinou ani ne plnoletý, umírá z důvodu selhání dýchacího svalstva. Příčinou choroby je vrozená mutace, tedy chybný zápis v genetickém kódu, který neumíme vyléčit. Svalová dystrofie je proto onemocnění smrtelné, léčba je pouze symptomatická, omezená na mírnění příznaků tak, aby nemocný prožil v rámci možností co nejdelší a nejkvalitnější život.
Číslo účtu pro Aleše: 9500012439/7940

Žďárský deník
http://www.zdarsky.denik.cz/

1 komentář

  1. Moc mu přeji aby se uzdravil. Rodiče by měli zvážit, zda neprodat jejich luxusní sídlo za několik milionů a tím zajistit synovi léčbu. Byt v paneláku za synovo uzdravení přece stojí.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.