Nemocná Zlatka získala na léčbu téměř půl milionu

illustrator foto: g-point / stock.xchng

Příběh Zlatky Praisové zasáhl nejen Příbramáky. Prostřednictvím nadace Chci pomoci se jim podařilo získat na léčbu třináctileté dívky téměř půl milionu korun.

Roční léčba vyjde na 200 tisíc

Maminku Zlatky stojí roční léčba její dcery, která se narodila s dětskou mozkovou obrnou, 200 tisíc korun. Ato je jen základ, aby třináctiletá dívka vůbec mohla ujít pár kroků. Na nákladnější zahraniční terapie, jež zlepší chůzi a naučí Zlatku pohybovat se jistěji bez pádů nebo vyjít po schodech, zatím finance neměla. Až do pátku.

Příběh statečné rodiny totiž oslovil muzikanty kapely Divokej Bill, kteří kývli na nabídku nadace Chci pomoci a odehráli v pátek večer v Příbrami koncert společně s příbramskou kapelou Origami. Obě kapely vystoupily bez nároku na honorář.

Kapely se vzdaly honoráře

Dobročinný koncert přilákal 3200 posluchačů, a tak se nadaci podařilo vybrat na léčbu Zlatky neuvěřitelných 470 199 korun. Díky penězům se nemocná dívka může vydat na speciální delfínoterapii do Turecka a zkombinovat ji s rehabilitační léčbou. A právě to je podle odborníků kombinace, která jí ke zlepšení chůze může nejvíce pomoci.

„Koncert byl neuvěřitelný. Takovou atmosféru jsme dlouho nezažili. Všechno klaplo a pro Zlatušku se vybralo přes 470 tisíc korun, za což patří velké poděkování lidem, kteří dorazili a společně s námi si užili koncert. Bylo to super,“ řekl po vystoupení Adam Karlík, houslista Divokýho Billa.

Peníze využije rodina na terapie

Dojatá byla maminka Zlatky – Zlata Praisová. „Atmosféra na koncertu byla nádherná, po několika letech opravdu ožilo příbramské letní kino, diváci zpívali a tančili. Při předávání šeku návštěvníci kina tleskali, skandovali a bylo vidět, že mají radost, jaká částka se pro moji dceru vybrala,“ popisuje. Peníze použije především na terapie, které dceři pomohou. „Především na delfínoterapii v Turecku v městě Belek pod vedením delfínoterapeuta Oldy Bureše. Všem děkujeme za vše,“ doplňuje.

Vybralo se více než 470 tisíc korun

Tomáš Bezouška z nadace Chci pomoci, která koncert pořádala, dodal, že celkem se vybralo 470 199 korun.

„To je částka po odečtení nezbytných nákladů na koncert. Máme z ní velkou radost. Pro zájemce lze vše o financích dohledat na našem transparentním účtu. Rád bych připomněl, že celý tým nadace dělal vše zadarmo, a smekám před klukama z Divokýho Billa, kteří se vzdali honoráře. Samozřejmě dík patří všem, kteří přišli, “ doplňuje Bezouška.

Mozková obrna a absolvovaná léčba

Dívenka trpí mozkovou obrnou. Je to porucha hybnosti na podkladě poškození mozku, tedy centrální nervové soustavy. Projevuje se opožděním motorického vývoje, hrubé motoriky, jemné motoriky, později se vyvíjejí charakteristické obrazy postižení včetně poruchy řeči, s častými deformacemi vývoje hybnosti.

Rodina se proto rozhodla využít i jiné rehabilitace, alternativní medicínu a podobné terapie. „A Zlatuška začala v roce a půl opět lépe dýchat a prospívat, a to díky hipoterapii, kontaktu s koněm,“ dodala maminka Zlatky.

Situaci tehdy neulehčil rozpad manželství, matka zůstala s dvěma dětmi sama.

Dnešní diagnóza zní: spastická form-¬tetraparesa. „V současné době je ji třináct let, vzdělává se pod Asociací domácího vzdělávání, je to stále radostná a veselá dívka, která rozdává úsměv na tváři. Každý den cvičíme, masírujeme a průběžně, když jsou finance, jezdíme na různé terapie, které snad pomohou,“ uzavřela Zlata Praisová.

KATEŘINA CHOUROVÁ
Příbramský deník
http://www.pribramsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.