Smrtelně nemocná Chilanka chce po prezidentce povolit eutanazii

Chilská média v těchto dnech plní příběh čtrnáctileté dívky, která požádala prezidentku o povolení k asistované sebevraždě. Vláda žádost mladé Chilanky nemocné cystickou fibrózou zamítla, neboť tamní zákony eutanazii neumožňují.

Dlouhodobě hospitalizovaná Valentina Maureirová natočila na nemocničním lůžku emotivní videovzkaz, v němž prosí o schůzku s prezidentkou Michelle Bacheletovou. „Jsem unavená životem s touhle nemocí… Chci její souhlas, abych mohla dostat injekci, která mě uspí navždy,“ říká dívka. Její bratr prý na stejnou nemoc zemřel v šesti letech.
Mluvčí prezidentky známé svým liberálním přístupem k řadě společensky kontroverzních témat včetně potratů nemocné dívce vzkázal, že jí hlava státu vstříc nevyjde. „Je nemožné vyhnout se emocím… ale stejně nemožné je vyjít vstříc jejímu přání“, neboť to neumožňují chilské zákony, uvedl Alvaro Elizade.
Cystická fibróza je smrtelná dědičná nemoc postihující hlavně dýchací a trávicí soustavu. Maureirová byla přijata do nemocnice v metropoli Santiagu koncem ledna a podle vyjádření lékařů se její stav od té doby zlepšil.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.