Proč si nemohu před skončením platnosti průkazu ZTP zažádat o nový? Přijdu o své výhody?

Dotaz: Vyměnili mi průkaz ZTP za nový vzor, s omezenou platností. Zeptal jsem se, jak brzy před skončením platnosti mám žádat o nový průkaz. Odpověď mě šokovala….

Dotaz: Vyměnili mi průkaz ZTP za nový vzor, s omezenou platností. průkaz jsem převzal a svědomitě jsem se zeptal, co bude, až skončí jeho platnost. Jak brzy před skončením platnosti mám žádat o nový průkaz. Odpověď mě šokovala: O nový průkaz je možno žádat až po skončení platnosti dosavadního. Před skončením platnosti nebude žadatel o nový průkaz posouzen. Takže skončí platnost průkazu, budu bez přiznaných výhod a budu kdovíjak dlouho čekat na nové posouzení a vydání nového průkazu.
Jde to snad obejít tak, že mám asi 4 měsíce před koncem platnosti podat žádost o přiznání vyššího stupně, tedy ZTP/P. Taková žádost bude posouzena, s možným přiznáním znovu ZTP.
Opravdu kvalifikovaní zástupci z lidu vydávají zákony a předpisy proti postiženým?

Odpověď:
Jelikož jsme se s takovou informací setkali poprvé, zjišťovali jsme informace přímo na ÚP a u dalších odborníků na danou problematiku. Všichni se shodují, že jste byl nesprávně informován. Možná, že zmiňovaná úřednice špatně pochopila Váš dotaz a nebo ona sama byla chybně informována.

Nic nenasvědčuje tomu, že byste si před skončením platnosti svého průkazu ZTP nemohl jít zažádat o nový zdravotní posudek a případné vydání nového průkazu.
Dokonce i na začátku letošního roku, kdy bylo tříměsíční období, co se žádné nové průkazy OZP nevydávaly, dostávali lidé, kterým skončila právě v prvním čtvrtletí roku 2015, dočasné průkazy.

Nemusíte se proto bát, že byste na čas přišel o své výhody a normálně si jděte přibližně čtyři měsíce před skončením platnosti Vašeho průkazu ZTP zažádat o nový.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.