Myšlenka Terryho Foxe žije v Běhu naděje

Komu není lhostejný boj s rakovinou, přijde v pátek odpoledne na prostranství za Domem kultury ve Žďáře, říká Jiří Dokulil a dodává:…

Žďár nad Sázavou – V boji proti rakovině můžete pomoci tento pátek ve Žďáře nad Sázavou. Na prostranství za domem kultury odstartuje v 16 hodin šestý ročník Běhu naděje, který volně navazuje na tradici Běhu Terryho Foxe.
„Trasa běhu je podobná jako v letech minulých a vede po cyklistické stezce od domu kultury směrem k Pilské nádrži,“ uvedl za pořadatele Jiří Dokulil.
Trasu mohou účastníci absolvovat na kole, in¬line bruslích, koloběžce, ale třeba i s kočárkem nebo na invalidním vozíku. „Můžete běžet, nebo třeba se jen projít. Chtěl bych zdůraznit, že se jedná o nezávodní akci. Všichni její účastníci se v první řadě symbolicky připojí k boji proti rakovině a zároveň budou mít příležitost přispět drobným příspěvkem na výzkum této zákeřné nemoci,“ řekl Jiří Dokulil.

– Na co všechno se mohou účastníci benefiční akce těšit?

Každý rok odměňujeme nejmladšího a nejstaršího účastníka, největší skupinu, nejpočetnější rodinu či startujícího z nejvzdálenější země. Vloňských ročnících jsme zaznamenali účastníky z takových exotických zemí, jako jsou například Peru nebo Mozambik. Všichni, kdo odevzdají symbolický příspěvek na boj proti rakovině, se pak mohou těšit na drobné upomínkové předměty s logem Běhu naděje a na tradiční ceny od místních sponzorů a firem. Děti se tradičně těší, že dostanou igráčka.

– Součástí Běhu naděje bývá doprovodný program. Koho jste oslovili letos?

Tentokrát vystoupí žďárská hudební skupina Bengál. Pro dětimámepřipravený skákací hrad a doprovodné soutěže. Tahákem letošního ročníku je účast novoměstského horolezce Radka Jaroše, kterému se podařilo zdolat všechny osmitisícové vrcholy světa bez použití kyslíkového přístroje. Spolu s ním se v pátek odpoledne udomukultury objeví hendikepovaný sportovec Aleš Wasserbauer, jehož životní příběh a nezlomná vůle připomínají legendárního Terryho Foxe a jeho boj s rakovinou.

– Kolik lidí se podílí na organizaci Běhu naděje?

Každoročně je to hned několik organizací. Vprvní řadě žďárská jednota Orel, jež je hlavním pořadatelem. Dále pak mládežnická organizace DUHA,pedagogové ze druhé žďárské základní školy, zdravotníci a mnozí další. Celkem hovořím o desítkách lidí, kteří svou práci dělají bez nároků na jakoukoli odměnu.

– Od žďárské radnice se vám podařilo získat na uskutečnění Běhu naděje grant…

Městu bych chtěl na tomto místě poděkovat za vskutku příkladný postoj. Nejenom, že přispívá grantem a napomáhá hladkému průběhu celé akce, ale jeho představitelé se běhu i samotné organizace též aktivně účastní. Situace je taková, že bez podpory města a místních sponzorů bychom v dnešní době nebyli s to takovou akci realizovat.

– Překonáte letos účastnický rekord z minulého roku?

Bylo by to pěkné. Loni jsme vybrali zhruba osmnáct tisíc korun a zaznamenali jsme rekord ohledně počtu účastníků, bylo jich téměř čtyři sta. Letos bychom chtěli toto číslo překonat. Takže Žďáráci, přijďte a udělejte něco v boji proti rakovině a zároveň něco málo pro své zdraví. Podpoříte tak šlechetnou a nezištnou myšlenku statečného Kanaďana Terrryho Foxe.

„Žďáráci, přijďte a udělejte něco v boji proti rakovině a zároveň něco málo pro své zdraví. Podpoříte tak šlechetnou a nezištnou myšlenku statečného Kanaďana Terrryho Foxe.“

Víte, že? Registrace účastníků Běhu naděje, který se uskuteční v pátek 5. června ve Žďáře nad Sázavou, začne v 15 hodin na prostranství za domem kultury. Start benefičního běhu je plánován na 16. hodinu. Trasa běhu povede po cyklistické stezce k Pilské nádrži. Vydají se na ni cyklisté, bruslaři na in¬linech, běžci i chodci. V doprovodném programu vystoupí hudební skupina Bengál, pro děti je připraven skákací hrad a doprovodné soutěže.

JIŘÍ MAREK
Žďárský deník
http://www.zdarsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.