Praha 16: Dominika pojede za výtěžek sbírky do lázní

V úterý 23. června byl malé Dominice Jechové z Radotína a její mamince Janě předán dar v celkové výši 10 370 korun.

Peníze shromážděné ve sbírce organizované Nadačním fondem Algo a Městskou částí Praha 16 jsou určeny na léčebný pobyt v lázních a na úhradu těch procedur, které zdravotní pojišťovna nehradí.

Dominika je totiž 9letá slečna, které byla diagnostikována juvenilní idiopatická artritida, onemocnění projevující se vleklými záněty, bolestmi a otoky kloubů, v jejímž důsledku má již dnes nestejnoměrně dlouhé nohy. Onemocnění Dominiku trápí hlavně při chladném počasí a namáhavém pohybu. Nemůže sportovat, ani se věnovat činnosti, která vyžaduje fyzické úsilí. Je ale statečná a pravidelně rehabilituje. Díky veřejné podpoře byl Dominice na konci listopadu 2014 předán již jeden dárek – speciální židlička do školy v ceně 5000 Kč.

K oficiálnímu předání daru došlo v ředitelně Základní školy Praha – Radotín za přítomnosti Mgr. Karla Hanzlíka, starosty Městské části Praha 16. Ten ocenil především samu myšlenku akce: „Myslím, že i díky sbírce si mnoho lidí z Radotína uvědomilo, že přímo vedle nich žije někdo, kdo si, obrazně řečeno, nevytáhl ty úplně nejlepší karty. Dominika je statečná a nedává najevo, s čím musí zápolit. Není samozřejmě jediná, ale i to už dnes vnímáme víc.“

Ing. Pavel Jirásek, tajemník úřadu, připomněl také obdobné aktivity místní radnice, díky nimž se v poslední době pomohlo dalším dvěma potřebným: pro Janka Ferance byl pořízen nový invalidní vozík (sbírka plastových víček) a roční holčičce Anežce Prachové se přispělo na sluchadla (jednodenní sbírka na loňském Radotínském Burčákobraní).

Finanční prostředky pocházejí ze sbírky plastových víček

Slavnostního aktu se dále vedle Mgr. Zdeňka Stříhavky, ředitele školy, zúčastnili zástupci Nadačního fondu Algo, jeho předsedkyně Ing. Kateřina Loužecká a Petr Loužecký, člen správní rady nadačního fondu, a marketingová manažerka společnosti Channel Crossings Eva Havránková.

Finanční prostředky daru pochází ze sbírky plastových víček, kterou pro Dominiku uspořádala Městská část Praha 16 ve spolupráci s Nadačním fondem Algo, peněžního daru ve výši 3 000 korun věnovaného firmou Channel Crossings, a drobných finančních částek od zaměstnanců společnosti Algotech, s.r.o. Děkujeme proto všem, kteří pomohli tam, kde je třeba.

Už nyní má Dominika objednaný týdenní léčebný pobyt v Janských lázních, v jehož rámci má navoleno pět procedur denně. Bude to určitě náročné, ale její maminka věří, že Domča vše zvládne a léčba jí napomůže alespoň částečně předejít očekávatelnému zhoršení nemoci v době blížící se puberty.

Parlamentní Listy

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.