Handicapovaní rybáři získali nová loviště

ilustrační foto: MorgueFile

Středočeský územní rybářský svaz označil 38 lovišť pro rybáře se zdravotním znevýhodněním. Nejvíce jich přibylo na Mladoboleslavsku

Střední Čechy – Handicapovaným rybářům se zlepšily podmínky pro chytání ryb. Středočeská pobočka rybářského svazu označila vhodná místa k rybolovu pro zdravotně znevýhodněné rybáře. V každém středočeském okrese se nyní nachází nejméně jedno místo, kde si mohou handicapovaní zarybařit. „Handicapovaní rybáři už nebudou odkázáni pouze na jedno místo, o kterém vědí, že se na něj dostanou. Domlouvám se s přáteli, že si půjdeme zarybařit na další místa, o kterých nikdo z nás nevěděl,“ okomentoval označení lovných míst handicapovaný rybář Jan Seidl. Na Mladoboleslavsku mohou lidé se zdravotním znevýhodněním chytat ryby na deseti místech. „Vytvoření míst a mapy s vhodnými místy pro handicapované rybáře byl i náš dluh z minulosti, kdy sice pokusy byly, ale nikdy nebyly dotaženy do konce. Chceme přilákat k rybaření i handicapované rybáře z jiných krajů,“ sdělil předseda Středočeského územního svazu Dušan Hýbner.

Značka rybáře na vozíku

Prostor k rybolovu je označen značkou rybáře na vozíku. „Zákon o rybářství neumožňuje jakékoliv vyhrazování lovných míst, můžeme je pouze označit jako místa vhodná pro hendikepované rybáře,“ vysvětlil Hýbner. Místo vybrali pracovníci středočeského rybářského svazu společně se členy místních rybářských organizacích podle několika kritérií. Rybáři se k němu musí dostat autem a zaparkovat by měli do deseti metrů od loviště. „Prostor vhodný k rybaření musí být bezpečný, břehy stabilní nebo uměle zpevněné a pokud možno co nejnižší. Výběr míst jsme konzultovali s handicapovanými rybáři,“ vyjmenoval podmínky Hýbner.

Jeho slova potvrzuje Jan Seidl. „Kvůli omezeným pohybovým možnostem se potřebujeme dostat co nejblíže na místo,“ připomněl. Označení vhodných míst považuje za vstřícný krok vůči handicapovaným. „V dnešní době ubyla spousta míst, kde si může handicapovaný rybář zarybařit. Setkáváme se s mnoha překážkami. Každá louka má svého majitele, u vjezdu jsou závory nebo jiné zátarasy bránící vjezdům aut,“ řekl Seidl. Majitelé luk podle něj znepřístupňují své pozemky kvůli nepořádku, který zavinili nezodpovězení rybáři nebo vodáci.

Bez pomoci dalšího člověka

Podle místopředsedy svazu Handicapovaných rybářů Josefa Ďurfiny jsou místa pro lidé se zdravotním znevýhodněním velkým přínosem. „Rybář nepotřebuje pomoc dalšího člověka, dostane se k vodě sám. Místa byla vybrána podle přístupnosti k vodě autem a podle výšky břehů, aby si mohl rybář sám podebrat rybu,“ řekl. Od označení míst se handicapovaní rybáři setkali s jedním poničeným místem. „Podle mého názoru se jedná o ojedinělý případ vandalismu. Rybáři skutečně respektují možný příjezd handicapovaného rybáře a místa bývají neobsazena,“ řekl.

Nová místa by mohli v budoucnu využít i handicapovaní rybáři v jiných krajích. „Místa pro handicapované rybáře otevíráme kontinuálně v rámci celého Českého rybářského svazu. Jejich seznam je volně dostupný na našich webových stránkách, kde si u jednotlivých revírů mohou handicapovaní rybáři najít symbol, který označuje místo se snadným příjezdem a parkováním pro handicapované. Systém je otevřený, kdokoliv do něj může vkládat nová nalezená či vybudovaná vhodná místa pro handicapované rybáře,“ uvedl vedoucí hospodářského úseku Českého rybářského svazu Branislav Ličko.

Sleva na rybářské povolení

Podle loňské statistiky Českého rybářského svazu chytá ryby v České republice 6264 zdravotně znevýhodněných rybářů. Handicapovaní mohou využívat slevu na rybářskou povolenku a úlevu od brigád. Kladrubské sdružení handicapovaných rybářů je v České republice jedinou která od roku 1985 sdružuje handicapované rybáře. Svaz má 150 členů, mezi nimi jsou i pomocníci pro handicapované. Rybáři z kladrubské organizace Handicapovaných rybářů se účastní domácích a mezinárodních soutěží. Její členové mohou využívat k chytání ryb nádrž Záhorská, kterou zaměstnanci středočeského rybářského svazu a místních organizací přizpůsobili potřebám lovících vozíčkářů. „Další podpora směřuje do mimořádného zarybnění a vysazování rybích násad kapra a pstruha duhového ve velikostech, které umožní handicapovaným úspěšnou manipulaci a vylovení ryb,“ dodal Hýbner.

ANETA BOZDĚCHOVÁ
Pražský deník
http://www.prazsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.