Rybářům na invalidním vozíku usnadní přístup ve dvou revírech

ilustrační foto: USFWS Pacific / Flickr.com

Vyznavači Petrova cechu, kteří jsou upoutáni na invalidní vozík nebo se neobejdou bez francouzské hole, se brzy dostanou mnohem bezpečněji k vodě. Jejich kolegové z olomoucké organizace Českého rybářského svazu o víkendu rozhodli, že se postarají o vylepšení podmínek pro handicapované rybáře.

Olomouc – Na nejatraktivnějších revírech pro ně vyčlení místa, k nimž upraví přístup, a ta označí speciálními cedulemi. Vyhrazen jim bude i prostor na parkovišti, aby na břeh neměli zbytečně daleko. „Udělali jsme velký krok kupředu a podpořili pomoc kolegům, kteří se pohybují hůře než ostatní,“ informoval o novince předseda Českého rybářského svazu Michal Šefčík.

Ve dvou významných revírech, Poděbrady 1A a Chomoutov 1A, vyznačí rybáři cedulemi lovná místa pro handicapované rybáře. „Vše bude ještě ošetřeno v bližších podmínkách pro výkon rybolovu,“ upřesnil Michal Šefčík.

Na Poděbradech najdou vozíčkáři místa hned u parkoviště. „Projednáme vyhrazení místa pro auta zdravotně postižených. Na břehu pak bude jakési dvojmísto s upraveným přístupem opatřené speciální cedulí. Aby ostatním bylo jasné, že musejí upřednostnit handicapovaného kolegu,“ popisoval šéf olomouckých rybářů.

Podobně bude zabezpečeno i lovné místo v Chomoutově u parkoviště, aby vozíčkář ujel co nejkratší vzdálenost a chytání měl bezpečné. Přednost budou mít nejen vozíčkáři, ale všichni tělesně postižení rybáři. „Například ti, kteří se pohybují o francouzské holi,“ doplnil Michal Šefčík.

Mezi olomouckými rybáři je osm vyznavačů Petrova cechu, které od vášně neodradilo ani tělesné postižení. Přístup kolegů ocenili. „Pro vozíčkáře nepřipadá v úvahu, aby objížděl Poděbrady a hledal vhodné místo, kde bude chytat,“ uvedl Jaroslav Pokorný, který se k vodě bez invalidního vozíku nedostane. „Vše je o lidském přístupu. Pomoc a vstřícný přístup oceňujeme,“ dodal.

Olomoucká organizace úpravy konzultovala s kolegy z Kladrub.

08.04.2015
Olomoucký deník
http://www.olomoucky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.