Přišel o vozík za 160 tisíc i šanci na aktivní život. Svůj florbalový tým ale opustit nechce

Václav Uher spadl v roce 2001 ze stromu a poranil si krční páteř. Od té doby je odkázán na invalidní vozík. „Kdysi jsem si myslel, že jsem následkem úrazu přišel o všechny možnosti sportovat. Florbal na elektrických vozících mi ale ukázal, že jsem se díkybohu mýlil,“ říká.

Praha – Hraní florbalu je ale pro něj mnohem víc než sport, je to šance na normální život. „Lidé, kteří ovládají vozík ústy nebo jsou zcela závislí na asistenční péči, i ti mohou náš florbal hrát,“ doplňuje.

Oto horší pro něj bylo, když zjistil, že jeho sportovní vozík za 160 tisíc korun někdo ukradl. Stalo se to v neděli mezi 16. a 20. hodinou v ulici Kodymova v Praze. Parkoval s ním, stejně jako ostatní, v domě s pečovatelskou službou na chodbě před bytem jednoho z handicapovaných. „Všichni jsou krádeží doslova šokováni, protože mnozí z nich nechávají své civilní vozíky běžně před dveřmi svého bytu, zejména kvůli nabíjení a malému prostoru v bytě,“ vypráví Václav Uher.

Vozík byl navíc elektronicky zamčený, bylo tedy nutné znát specifický systém odemykání joysticku, najít mechanické odblokování v motoru nebo ho ručně vynést z domu.

Poslední varianta se ovšem jeví jako dosti nepravděpodobná, protože váží 130 kilogramů a krádež navíc proběhla za bílého dne.

Pomůcka na míru

Odcizený vozík je ovšem využitelný pouze k hraní florbalu, může se pohybovat jen po rovném povrchu. Pro běžný provoz je nepoužitelný. Navíc byl postaven na míru, aby vyhovoval technice hry a zároveň poskytoval svobodu pohybu. I proto je jeho cena tak vysoká a vozík vcelku prakticky neprodejný. Kdekoli by se objevil, tam by ho okamžitě identifikovali. „Je možné, že zloděj ho bude muset prodat na součástky, pokud si ho nechce nechat doma, což nepředpokládám. Musíme tedy sledovat inzeráty v tuzemsku i zahraničí,“ dodal Uher.

Policie po zloději pátrá. Zvedla se ovšem i obrovská vlna solidarity na sociálních sítích. „Věříme, že se nám společně podaří vozík najít, což by byla ta nejlepší varianta,“ doufá okradený. Zároveň děkuje všem, kteří ho podporují, i těm, kteří mu nabízí finanční pomoc. „Moc vám děkuji za podporu. Velmi si toho vážím. S naším florbalovým týmem New Cavaliers se můžete seznámit osobně nebo na našem webu www.flor¬in.cz,“ uzavírá Václav Uher s tím, že pokud se vozík nenajde, bude alespoň svému týmu fandit.

Číslo účtu, kam je možné zasílat finanční částky na zakoupení nového vozíku, je 107¬8828000277/0100.

JITKA BUDÍLKOVÁ
Jihlavský deník
http://www.jihlavsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.