Kontrolní odběry potvrdily výskyt bifenylů v dolním toku Labe

ilustrační foto: puravida / MorgueFile

Kontrolní odběry České inspekce životního prostředí potvrdily zvýšený výskyt polychlorovaných bifenylů (PCB) v dolním toku Labe. Krajský hygienik Josef Trmal řekl, že by koupel v řece nedoporučoval citlivým jedincům. Používání látek je kvůli toxicitě celosvětově zakázáno od roku 2001.

ilustrační foto: puravida / MorgueFile

Látka je podle Trmala nebezpečná při dlouhodobém působení. „Ale nikdy není jasné, jakou má člověk případně alergii, jaké reakce může kontakt s takovou vodou vyvolat,“ vysvětlil. Pokud se lidé smáčí v řece, měli by se pak podle Trmala doma osprchovat.
Polychlorované bifenyly se mohou ukládat v tělech živočichů a mohou je tak obsahovat i ryby. „Jejich akutní toxicita je nízká, vzhledem k chronické toxicitě jsou ale v životním prostředí obtížně odbouratelné,“ řekla ČTK mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Radka Burketová.
Zvýšené hodnoty PCB zjistili inspektoři ve dvou místech z odebraných vzorků v Ústí nad Labem. „V současné době řešíme odběr dalších vzorků,“ řekla Burketová.
Povodí Labe na začátku července informovalo, že zaznamenalo zvýšený výskyt těchto látek v letošním druhém čtvrtletí. Zvýšený obsah těchto látek podle povodí zaznamenala i německá strana. „Výměna informací probíhá v rámci struktur a mechanismů Mezinárodní komise pro ochranu Labe,“ řekla k tomu mluvčí.
Inspektoři teď prověřují podle Burketové několik možných verzí, jak mohlo ke znečištění dojít. „Vzhledem k tomu nemůžeme sdělit další podrobnosti,“ podotkla mluvčí. Případnému viníkovi by hrozila až milionová pokuta. Bifenyly se v minulosti využívaly v průmyslu a stavebnictví. Přetrvávat mohou v půdě, stavebních konstrukcích či říčních sedimentech
Významný nárůst obsahu polychlorovaných bifenylů zaznamenalo Povodí Labe nejprve v sedimentových plaveninách odebíraných v Děčíně. Zvýšené jsou podle povodí obsahy i v labské vodě od Ústí po státní hranici.
Inspektoři odebrali v rámci šetření šest vzorků sedimentů z Labe, tři vzorky sedimentů z Bíliny v Ústí nad Labem a také pět vzorků kalů z vytipovaných čistíren odpadních vod v aglomeraci Ústí nad Labem.
Polychlorované bifenyly se v minulosti používaly jako náplně do transformátorů a elektrických kondenzátorů, jako hydraulické kapaliny a jako změkčovadla. V ČSSR byla výroba zakázána už v roce 1981.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.