SZPI: Přes pět pct potravin obsahovalo při kontrole cizorodé látky

 Přes pět procent šarží kontrolovaných potravin obsahovalo nadlimitní množství cizorodých látek. Vyplývá to z výsledků kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), která loni zkontrolovala 4807 šarží. V potravinách našla pesticidy, mykotoxiny, konzervanty či barviva, uvedl dnes mluvčí Pavel Kopřiva.

Nejvyšší míru prohřešků inspekce zjistila při kontrole obsahu barviv. Odebrala 398 vzorků, nevyhovujících byl 42 šarží. „Ve 22 případech se jednalo o výrobky, u kterých legislativa přibarvování jednoznačně zakazuje, například víno, hroznový mošt, med, koření či výtažky z bylin. V ostatních případech nebyla přítomnost barviv vyznačena na obale, což je porušení povinnosti při označování potravin,“ vysvětlil Kopřiva.

Téměř 1100 vzorků kontrolovala na obsah reziduí pesticidů, 12 jich bylo pozitivních. Šlo o zelený čaj, papriku, koriandr, hlívu ústřičnou, žampiony a doplňky stravy, konkrétně o grapefruitový extrakt a grepový sirup s betaglukanem.

Na přítomnost mykotoxinů prověřila 600 vzorků a nevyhovující hodnoty rozbor prokázal u šesti šarží potravin, a to u rýže, pistácií a sušených fíků, v rozinkách a mleté paprice.

U chemických látek v potravinách inspekce kontrolovala hodnoty minerálních látek a zároveň kontaminujících prvků, zejména arzenu, cínu, olova, kadmia, mědi či rtuti. SZPI odebrala ke kontrole 612 vzorků potravin. „U tří vzorků jsme zjistili nevyhovující hodnoty. Jednalo se o překročení nejvyšší povolené hodnoty přítomnosti olova v doplňcích stravy a přítomnosti mědi ve víně,“ řekl Kopřiva.

Konzervanty SZPI prověřovala u 1056 vzorků potravin, nevyhovující bylo 51 vzorků. Ve 43 případech šlo o překročení maximálního povoleného limitu pro přítomnost konzervační látky, v osmi případech chyběl údaj na obale.

Kontrola přítomnosti cizorodých látek v potravinách je jednou z kontrolních priorit SZPI. „V letošním roce se této oblasti taktéž intenzivně věnujeme,“ doplnil Kopřiva.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.