Červené hrozny zlepší zdraví. Prodlouží ale život?

Červené hrozny posílí zdraví a vedou prý i k dlouhověkosti. V jejich slupce je totiž látka, jež podle amerických vědců zpomaluje stárnutí. Podle nich by se člověk díky ní mohl dožít až 150 let. Informoval o tom list Daily Telegraph.

„Vypadá to slibně. Zjišťujeme, že stárnutí není nezpomalitelný proces, jak jsme si mysleli. Někteří z nás by mohli žít do 150 let, ale k tomu se nedostaneme bez dalšího výzkumu,“ prohlašuje podle listu profesor David Sinclair z Harvardovy univerzity.

Genetik Sinclair zkoumal účinky resveratrolu na včelách, myších a muškách. Látka podle jeho zjištění povzbuzuje aktivitu bílkoviny zvané SIRT1. Ta zlepšuje činnost buněk v těle. Testy ukázaly, že jedinci, kteří dostávali resveratrol, žili déle.

Ve studii, kterou zveřejnil odborný časopis Science, Sinclair uvádí, že látka měla přímý účinek na zlepšení zdraví v případech od cukrovky přes rakovinu až k Alzheimerově chorobě či lupénce.

Kritici sice tvrdí, že tento účinek není reálný, to ale neodradilo farmaceutickou firmu GSK, která se rozhodla zkoušet resveratrol na lidech. Pacienti s cukrovkou druhého typu ani lidé postižení lupénkou, kteří se na testech podílejí, přitom nemusejí konzumovat kvanta hroznů.

Účinnou látku dostávají synteticky připravenou v koncentrované podobě. Profesor David Sinclair doufá, že léky s resveratrolem budou běžně dostupné již za pět let.

Ovoce má sice obecně prospěšné účinky na zdraví, hrozny nevyjímaje, ale účinky resveratrolu na dlohověkost jsou mnohými vědci zpochybňované.

Kritici poukazují na případ, jenž se nedávno stal v univerzitě v americkém Connecticutu, kde byl jeden ze jejích pedagogů, profesor indického původu Dipak K. Das, obviněn z vědeckých podvodů. Publikoval totiž řadu článků v vědeckých časopisech, ve kterých se snažil prokazovat prospěšnost červeného vína, respektive v něm obsaženého resveratrolu. Jeho účinky potvrzoval prof. Das na zvířatech, jimž měl resveratrol prodlužovat život. Výsledky však byly falšovány.

Das dostával na nové a nové studie o resveratrolu granty a měli ho rádi i výrobci červeného vína, jimž svými články zvyšoval tržby.

Pokusy u nižších organismů např. banánových mušek, červů atd. sice skutečně prokázaly, že resveratrol u nich významně prodlužuje věk, ale to ještě neznamená, že tak bude působit i u lidí nebo jiných vyšších organismů. Tento účinek zatím u lidí nebyl prokázán věrohodnou studií. Takovou studii nyní provádí právě nadnárodní společnost GSK a na její výsledky si musíme počkat.

invArena

MUDr. Jan Činčura

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.