Přiblíží život zdravých dětí postižených matek

Česká televize připravuje nový pořad Domeček z karet, který bude sledovat osudy zdravých dětí mentálně postižených matek. Děti vyrůstají v azylovém domě v Jiřetíně pod Jedlovou v Šluknovského výběžku. Tvůrci chtějí v pořadu přiblížit i celý region. Pořad z žánru docu-soap bude kombinací dokumentu a seriálu.

„Zaujalo mě, že přes tohle jedno sociální zařízení se dá celkem dobře popsat i celý ten kraj, který je poměrně svérázný,“ řekl režisér Domečku z karet Jan Reinisch. Novináři se v regionu podle něj obvykle staví na chvilku, když je nějaká demonstrace. „Vůbec nevědí, jak tam ti lidé žijí. Není to tam tak vyhrocené, jak si všichni v Čechách myslí,“ podotkl.

Žánr docu-soap, který se natáčí jako dokument a stříhá jako seriál, ČT uvedla na obrazovky předloni na podzim, kdy vysílala pořad „Ptáčata aneb Nejsme žádná béčka“ o romských dětech. Domeček z karet, který se právě natáčí, by se měl na obrazovkách objevit příští rok na podzim. Kromě něj ČT připravuje docu-soap s pracovním názvem „Čtyři v tom“ o předmateřském a pomateřském období.

S docu-soap má Reinisch zkušenosti, pro televizi Nova natočil dvě série z cyklu Příběhy bez scénáře. Předloni v září Nova uvedla pořad „Zlatí hoši“ o přípravě malých hokejistů na profesionální dráhu. Předtím vysílala publicistický formát z dokumentárními prvky „Vizita“ o příbězích ze světa medicíny, čímž prvky docu-soap zavedla jako první na český televizní trh.

Další vysílání pořadů žánru Nova nepotvrdila ani nevyloučila. „Neustále vyvíjíme a testujeme řadu projektů a pořadů z různých žánrů, v tuto chvíli je ale předčasné být konkrétní,“ řekla ČTK mluvčí Novy Marie Fianová. Prvky docu-soap obohatily také podzimní nabídku FTV Prima, která vysílá pořad NeohroŽeny o každodenní realitě známých celebrit. Prvky docu-soap v sobě nese i pořad nové TV Pětka Iveta o životě zpěvačky Ivety Bartošové.

Zatímco hrané seriály televize často zařazují do hlavního vysílacího času po osmé večer, docu-soap většinou nabízí později. S tím také souvisí sledovanost. Zatímco pořad Ptáčata aneb Nejsme žádná béčka v průměru sledovalo 107.000 lidí, druhou řadu retro seriálu Vyprávěj, který běžel v pátek od osmi večer na ČT1 právě před Ptáčaty, si nenechal ujít více než milion diváků.

V zahraničí se formát docu-soap začal objevovat koncem devadesátých let. Podstatou žánru je sledování příběhu lidí, které spojuje určité prostředí, a následné zachycení vývoje jejich vztahů. Tvůrce do příběhu nezasahuje a záleží jen na něm, jak blízko se k účinkujícím dostane.

Zahraničním příkladem je britská docu-soap Airport z roku 1996, která zachycuje každodenní dění na letišti Heathrow z pohledu jeho zaměstnanců. Kanadský pořad The Stagers (Prokoukne to?) z roku 2008 zase přibližuje metodu home staging, kdy se byt nabízený k prodeji dočasně designově upraví tak, aby zaujal co nejvíce zájemců.

invArena

1 komentář

  1. Mám rád takové pořady, které na ČT jsou občas k vidění, mnohdy je to to jediné, na co se dá v televizi dívat.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.