Robert Atkins se proslavil „tučnou dietou“

V americkém Ohiu se před 85 lety, 17. října 1930, narodil známý lékař a nutriční specialista Robert Atkins. Proslavil se zejména svojí bezsacharidovou dietou, podle níž se ke štíhlé postavě lze „projíst“ i konzumací tučných jídel.

Nutné je ale přitom zcela vynechat přílohy jako chléb, pečivo, brambory, těstoviny či rýži.
Atkinsovy závěry popíraly všechna dosavadní doporučení odborníků. Jeho knihy se staly bestsellery a Atkinsovu dietu vyzkoušely miliony lidí po celém světě. Zejména ve Spojených státech a Británii je natolik populární, že se podle ní vaří i speciální pivo a některé restaurace nabízejí Atkinsovo menu.
Před Atkinsovou metodou, kterou mají v oblibě i mnohé hollywoodské hvězdy, naopak varovali mnozí vědci i zdravotníci. Má totiž své výhody i nevýhody. Pozitivní je, že při ní člověk nepociťuje hlad ani chuť k jídlu a hmotnost jde dolů celkem rychle (což je ale částečně způsobeno ztrátou vody). Na druhé straně ale dieta neposkytuje dostatek látek rostlinného původu a je chuťově fádní. U citlivějších lidí navíc může způsobit žlučníkové potíže a přemíra tuků zvyšuje riziko srdečních chorob.
Robert Atkins se již jednoznačného posouzení svého životního díla nedožil. Zemřel 17. dubna 2003 na následky úrazu hlavy po pádu na náledí.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.