Vzpomínky na hezký pobyt ve Veľkém Mederu

Jako každým rokem i letos zůstal novopacký Svaz tělesně postižených, díky jeho jednatelce Miluši Líbalové, opět věrný pobytu ve Veľkém Mederu na Slovensku a jeho areálu termálních koupelí.

Nová Paka / Slovensko – Toto výborné zázemí, které bylo otevřeno v roce 1974, poskytuje celoroční služby ve svém areálu s vnitřními i vnějšími bazény s teplotou vody 36 – 38 °C. Tato voda příznivě působí na kloubní poruchy, nemoci páteře, svalů a celkově příznivě působí na regeneraci organismu. Termální pramen má specifické geotermální složení, na základě kterého má blahodárné a léčebné účinky. Obsahuje Na, K, NH4, Fe, Ca2+, Mg2+, NO3, Cl.

Termální prameny vyvěrají z hloubky cca 1500 m o teplotě 56– 76,5°C. Tato teplota je snižována v závislosti na druhu bazénu na 23°C – 38°C. Veľký Meder, bývalé Čalovo, se nachází v regionu Žitného ostrova, na trase mezi Bratislavou a Komárnem. V okolí je možnost výletů i do blízkého Maďarska. Termální koupaliště leží v lesoparku o rozloze 20 ha. Několik krytých a venkovních bazénů s termální vodou obsahuje značné množství různých minerálů působích jako balzám nejen na tělo, ale svým prostředím i na duši. Toto zázemí je opravdovým rájem nejen pro tělesně postižené, kterým dělá normální pohyb na souši někdy značné potíže, ale i pro penzisty i běžné občany, protože cenové relace na Slovensku jsou pro nás stále příznivé.

Spojení s výletem

Při cestě na Slovensko v prvé polovině září tělesně postižení spojili, jak již bývá pravidlem, příjemné s užitečným a zastavili se na prohlídku zámku Lysice nacházejícím se v okolí Brna. Tato barokní stavba na místě renesanční vodní tvrze, upravovaná ještě počátkem 19. století, vyniká skvostnými a bohatě zařízenými interiéry. Ty představují návštěvníkům životní prostředí a styl přední moravské hraběcí rodiny Dubských z Třebomyslic.

Dvaapadesát lidí letošního zájezdu bylo ubytováno k plné spokojenosti v chatkách a v apartmánech s veškerým vybavením pro denní hygienu a kuchyňkou. Vzdálenost od ubytování do areálu termálních koupelí byla přijatelná a při zpáteční cestě měli lidé ještě možnosti nákupu v různých stáncích. Stravování v prostoru termálních bazénů zajišťuje velké množství bufetů a restaurací s různou nabídkou jídel. V areálu je i sauna, solárium, masáže, minigolf, tenisový kurt, volejbalové hřiště a fitness.

Veľký Meder se stává nejen v zářijových dnech oázou i pro další výpravy z Čech. Návštěvníci toto roční období vyhledávají zvláště z důvodu nižší návštěvnosti. Spokojenost s letošní návštěvou dokumentovali účastníci zájezdu, kteří se již zajímali o termín zájezdu do Veľkého Mederu v příštím roce.

Míla Pour
Jičínský deník
http://jicinsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.