Příspěvek na péči o zdravotně postižené chce vláda zvýšit o 10 procent

ilustrační foto: LeoSynapse / sxc.hu

Zvýšení příspěvku na péči o hendikepované schválila vláda. „Od 1.srpna 2016 zvýšíme příspěvek na péči pro zdravotně postižené o 10 procent,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Potvrdit rozhodnutí vlády ale musí ještě parlament, jde totiž o změnu zákona.

„Jde o pomoc zejména pro ty, kteří se ve své složité životní a zdravotní situaci neobejdou bez pomoci a péče. Dlouholeté zmrazení valorizace tohoto příspěvku (od r. 2006 – pozn. red.) dostalo postupně řadu těžce zdravotně postižených do složité finanční situace, a i proto je navržená valorizace tolik důležitá,“ uvedl předseda vlády a sociální demokracie Sobotka.

Původně vláda chtěla zvýšit příspěvek o pět procent od července 2016 a o dalších pět procent do ledna 2017.

Národní rada osob se zdravotním postižením ale požadovala přidání o deset procent od ledna 2016. Poukazovala na to, že se dávka několik let nevalorizovala, ceny rostly a kabinet v době hospodářského růstu přidává všem, neměl by tedy zapomínat ani na lidi odkázané na pomoc druhých.

Vláda nakonec zvolila kompromis, chce od poslanců, aby se příspěvek zvýšil rovnou o deset procent, ale ne už od poloviny roku, ale až od srpna 2016. „Abychom to byli schopni ufinancovat,“ řekl vicepremiér Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL.
I když to nakonec vláda schválila až od srpna, hodnotil to předseda NRZP Václav Krása jako dobrý signál, kterým kabinet ukázal, že myslí na lidi závislé i pečující. „Zvýšení o deset procent bylo naší snahou, jednali jsme o tom s vládou celý rok. Ale není to úplně dorovnání propadu, který těch téměř devět let přineslo,“ uvedl. Souhrnná inflace za období, kdy se příspěvek nenavyšoval, podle něj činila 17 procent. Ceny sociálních služeb se za tu dobu prý zvýšily o 53 procent.

Rada poukazuje na to, že se dávka dosud nevalorizovala, ceny rostly a kabinet v době hospodářského růstu přidává všem, neměl by tedy zapomínat ani na lidi odkázané na pomoc druhých. Vedení rady chtělo usilovat o to, aby se při projednávání ve Sněmovně novela ještě upravila a příspěvek se od pololetí nakonec zvedl o deset procent. Podle odborů je navrhované přidání nedostatečné. Žádají růst příspěvku o 32 procent. Právě o tolik se podle ministerstva práce zvedly od roku 2007 ceny sociální péče.

To, že se příspěvek na péči zvýší víc, než původně vláda předpokládala, ale až od srpna, si podle Bělobrádka vyžádá navíc 250 až 300 milionů korun, které bude třeba najít jinde ve státním rozpočtu.

Příspěvek na péči se vyplácí od roku 2007. Postižení a senioři si za něj mají zajistit opatrování v nějakém zařízení či pomoc doma. Dospělí nyní dostávají podle své závislosti na pomoci měsíčně 800, 4 000, 8 000 nebo 12 000 korun. Od srpna by tak dospělí měli až 13 200 korun.
Děti dosud měli příspěvek na péči tři, šest, devět nebo dvanáct tisíc korun.

Letos v létě příspěvek pobíralo přes 335 tisíc lidí.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.