V malé dílničce jako dlaň si Jana Lacinová plní svůj veliký životní sen

Chtěla jsem si splnit svůj sen, říká Jana Lacinová z Chotěboře, která si v Havlíčkově Brodě v uličce naproti květinářství poblíž Kalinova nábřeží otevřela velmi neobvyklou dílníčku ručních prací, malou jako dlaň.

Havlíčkův Brod – Paní Jana pochází z Chotěboře. Dá se říci, že se s ní život zřejmě nemazlil. V minulosti se věnovala zcela odlišnému oboru. Pracovala s čísly, ale pak se řízením osudu stala invalidní. „Neříkám to proto, abych někoho dojala, ale konstatuji to jako fakt. Možná to mě přivedlo k rozhodnutí změnit zcela svůj život a splnit si svůj dávný sen,“ vysvětlila sympatická paní.

Život jako výzva

Celý život se věnovala ručním pracem a měla k tomu neobyčejné nadání. „Každou možnost vyzkoušet si nějakou rukodělnou techniku i každou lidskou zkušenost jsem brala jako výzvu. Všechno jsem chtěla vyzkoušet,“ svěřila se paní Jana. Ve velmi krátké době se naučila techniku patchwork, výrobu šperků, dekorací, rovněž i šití takzvaných waldorfských panenenek.

Krásné waldorfské panenky jsou vyrobeny ručně jen z přírodních materiálů v souladu s waldorfskou pedagogikou. Tělo panenky je tvořeno z bavlněného úpletu, vyplněno ovčí vlnou. Oči a ústa jsou vyšity bavlnkou. Vlasy jsou ručně vyšité či našité z vlněné příze. Oblečení panenek lze libovolně kombinovat a doplňovat. Každá waldorfská panenka je proto naprosto jedinečná. Ovčí vlna zajistí, že se panenka v náruči dítěte ohřívá a zanechává pocit, jako když drží živou bytost. Obličej waldorfské panenky není vypracován úplně do detailů a podporuje tak dětskou představivost. Na oblečení waldorfských panenek jsou použity různé druhy přírodních materiálů, v závislosti na jeho funkčnosti či v souladu s moderními trendy oblékání.

Jak by měla do budoucna tato malá dílnička fungovat, v tom má Jana Lacinová jasno. Chce obyvatelům Havlíčkova Brodu nabízet ručně vyráběné dárky, dekorace, ozdoby, dárkové krabičky, originální výzdobu do bytu, šperky, to vše v jedinečném podání. Jak prozradila, hlavně o ručně šité panenky je zájem. Malý krámek spojený s dílničkou je nejenom splněním snu, ale paní Janě zřejmě pomáhá řešit i jeden vážný problém.

Zaměstnat se sám

Nedělejme si iluze. O lidi se zdravotním postižením není na trhu práce z nepochopitelných důvodů zájem, byť mnozí z nich po práci opravdu touží, a jsou schopni překonat i vlastní síly. Havlíčkobrodský úřad práce eviduje pravidelně víc než sedm stovek lidí s handicapem, kteří čekají na práci marně. Paní Jana se zaměstnala sama.

„Neměla jsem žádnou podporu státu ani dotaci od žádného úřadu. Všechno jsem zařídila díky pomoci svého manžela. Bez jeho podpory a pochopení by to nešlo. Stejně tak velkou oporu mám ve svých dětech. Nemyslím si, že prací v dílničce někdy zbohatnu, ale věřím, že bych v ní mohla být šťastná, a svému okolí udělat radost,“ dodala paní Jana, která se dovede i s nepřízní osudu poprat.

ŠTĚPÁNKA SAADOUNI
Havlíčkobrodský deník
http://havlickobrodsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.