Proutek pomáhá lidem s mentálním postižením už 15 let

foto: windchime sxc.hu

Řada pacientů již využila služby jihočeského občanského sdružení Proutek, které pomáhá mentálně postiženým lidem.

Organizace vznikla před 15 lety a klientům mimo jiné nabízí i chráněné bydlení v šesti speciálních bytech. Poskytuje také 19 pracovních míst v chráněných dílnách. ČTK to řekla ředitelka občanského sdružení Proutek Zuzana Marková.

„Podporujeme lidi, kteří se některé věci hůře učí, něčemu obtížněji rozumí a potřebují podporu, aby mohli věci zvládnout. Odborně se tomu říká lehké až středně těžké mentální postižení,“ uvedla. Dodala, že o chod organizace se stará 19 lidí. Jde například o asistenty v chráněném bydlení, mistry v chráněné dílně nebo vedoucí jednotlivých sekcí.

Chráněné bydlení organizace nabízí na statku v Plasné u Pluhova Žďáru na Jindřichohradecku a v pěti bytech v Jindřichově Hradci. „Druhou sociální službou je takzvaná podpora samostatného bydlení. Tato služba je terénní, to znamená, že lidé s mentálním postižením mají možnost bydlet ve svém bytě, kam za nimi naši pracovníci dojíždějí a poskytují jim takovou podporu, kterou potřebují,“ uvedla Marková.

Roční obrat Proutku je zhruba osm milionů korun. Organizace funguje na základě vícezdrojového financování. „Část peněz čerpáme ze státního rozpočtu a to prostřednictvím dotací Ministerstva práce a sociálních věcí a příspěvku na chráněná pracovní místa úřadu práce. Část našeho příjmu tvoří platby našich klientů za poskytování sociálních služeb. O další příjmy se musíme snažit sami,“ řekla ředitelka.

Podle ní na začátku vzniku Proutku v roce 2000 stála snaha skupiny lidí o to, aby se mentálně postižení lépe integrovali mezi majoritu. „Smyslem bylo to, aby opustili prostory mezi zdmi ústavů a mohli zažívat věci jako většinová společnost,“ dodala Marková.v

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.