V Pardubickém kraji o silvestrovské noci shořel autobus

V Pardubickém kraji o silvestrovské noci shořel autobus na vlakovém nádraží v Jablonném nad Orlicí na Orlickoústecku. Škoda byla odhadnuta na čtvrt milionu korun.

Hasiči v kraji dále zasahovali u několika požárů způsobených zábavní pyrotechnikou. Policie v noci řešila téměř 20 různých fyzických napadení. Nejzávažnější byl útok opilého syna na rodiče v Dašicích. Rodiče skončili v nemocnici. Na Pardubicku petarda zranila mladého muže v obličeji. ČTK to zjistila hasičů, policie a zdravotnických záchranářů.

Zdravotničtí záchranáři měli od půlnoci do dnešního dopoledne zhruba 65 výjezdů, což bylo méně než v minulých letech. „Většinou šlo o lehčí úrazy z opilosti i různých napadení a potyček,“ řekla ČTK mluvčí záchranné služby Helena Škuligová. V obci Borek na Pardubicku petarda zranila v obličeji jednadvacetiletého muže. Skončil v nemocnici, ale žádná devastující či život ohrožující zranění neutrpěl. Třikrát záchranáři vyjížděli k opilým patnáctiletým dětem, z toho dvakrát na Chrudimsku a jednou na Svitavsku. Za poslední den roku záchranáři měli podprůměrných 113 výjezdů, běžný průměr je 120 výjezdů denně.

K hořícímu autobusu hasiči vyjeli po 18:00. Při jejich příjezdu už byl autobus celý v plamenech. „Uvnitř se naštěstí nikdo nenacházel,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková. Příčinu požáru zjišťuje policie. Posledním zásahem hasičů v kraji v roce 2015 bylo nahlášení požáru bytu v Žamberku asi půl hodiny před půlnocí. „Hasiči byt otevřeli a zjistili, že majitel si ponechal zapnuté jídlo na sporáku. Událost se obešla bez zranění a beze škody,“ uvedla mluvčí.

K požárům tújí, keřů, kontejnerů a odpadu způsobených zábavní pyrotechnikou hasiči po půlnoci vyjížděli v Bystrém, Lukavici, Pardubicích a Holicích.

Asi tři hodiny po půlnoci hasiči vyjeli do obce Kočí na Chrudimsku k požáru garáže s motocyklem. „Uvnitř hasiči nalezli motocykl i kanystry s benzinem. Na místě byli po celé dopoledne vyšetřovatelé z řad hasičů a policistů, ale také odborníci z Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč,“ uvedla Horáková. Příčina požáru i výše škody jsou předmětem vyšetřování.

Celkem hasiči v kraji 31. prosince a v noci na dnešek vyjížděli ke 13 požárům. Největším byl na Silvestra již kolem poledne požár rekreační chalupy v Nových Hradech na Orlickoústecku. Objekt, v němž v době požáru nikdo nebyl, vzplál od trámu zazděného v komíně. Škoda byla odhadnuta na 1,2 milionu korun.

Krajská policie od půlnoci do dnešního rána přijala na linku 158 téměř 80 různých oznámení. Patřily mezi ně i různé stížnosti lidí na vybuchující pyrotechniku. „Oproti loňskému Silvestru bylo volání a událostí podstatně méně,“ uvedla mluvčí krajské policie Markéta Janovská. Poslední den loňského roku a v noci na dnešek policie v kraji také řešila pět dopravních nehod, z nichž jedna byla srážka se zvěří.

Kolem 08:00 v Podhradí na Chrudimsku havarovalo osobní auto do potoka, jeden člověk se lehce zranil a skončil v nemocnici. „Hasiči položili na vodní hladinu norné stěny, aby zabránili případnému šíření unikajících ropných látek z havarovaného vozu. Automobil byl vytažen pomocí hasičského jeřábu,“ uvedla Horáková.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.