Ledovci je 15 let, pořádá tancovačku i křest pivního speciálu

Plzeňská nezisková organizace Ledovec, která poskytuje podporu lidem s duševním onemocněním, slaví 22. ledna své patnácté narozeniny a pořádá k nim řadu akcí s tématem duševního zdraví pro veřejnost.

Ledce – „Ledovec jsme zakládali jako organizaci, která zaštítí projekt společného bydlení naší rodiny a několika lidí s postižením na faře v Ledcích u Plzně, ale pak se nám to nějak vymklo z rukou,“ směje se ředitel Ledovce Martin Fojtíček. Dodává, že dnes jich v Ledovci pracuje kolem třiceti a různým způsobem pomáhají stovkám lidí.

Na faře v Ledcích funguje denní stacionář pro lidi s mentálním postižením nebo s autismem a terapeutická tkalcovna. V Plzni Ledovec poskytuje chráněné bydlení ve čtyřech bytech, telefonickou krizovou linku a v poradenském centru Ledovec sociální rehabilitaci a odborné sociální poradenství pro osoby s duševním onemocněním a pro jejich blízké.

V roce 2005 Ledovec otevřel první agenturu podporovaného zaměstnávání v kraji, později do ČR přinesl službu podporovaného vzdělávání pro studenty s duševním onemocněním (www.normalnestuduju. cz). Od roku 2008 se Ledovec angažuje v podpoře sociálního podnikání, několik firem sám založil a několika se vznikem pomáhal. Dnes tyto firmy zaměstnávají v Plzni a okolí více než sto zaměstnanců s různými typy postižení.

Od roku 2009 realizuje Ledovec společně se Zdravotním klaunem projekt Cirkus Pacientov psychiatrických léčebnách (www. cirkuspaciento. cz), s tímto projektem tým ledoveckých terapeutů navštívil prakticky všechny psychiatrické léčebny v republice a řadu dalších ústavů.

Ledovec od počátku své existence nabízí každoročně řadu aktivit pro širokou veřejnost, v roce svých patnáctin bude ještě o trochu aktivnější: 22. ledna od 19 hodin se v ledeckém kulturním domě koná Ledovecká patnáctka, tancovačka k výročí Ledovce. Zahrají na ní kapely Tra band a Ec ht! (vstupenky na www. ledovec. cz/patnactka).

„Na této akci bude pokřtěn také pivní speciál Ledovecká patnáctka, který pro nás uvařili naši přátelé v plzeňském minipivovaru Raven,“ sděluje Petr Moravec, fundraiser Ledovce. Pivovar mimochodem sídlí v Bolevci, kde měl Ledovec několik let svoji terapeutickou svíčkárnu.

V únoru pokračuje nabídka akcí k výročí Ledovce mezinárodní konferencí o recovery (zotavení), v dubnu výroční akademií, v září výstavou v mázhauzu plzeňské radnice a v říjnu v rámci Týdnů pro duševní zdraví vyjede parní vlak pro duševní zdraví z Plzně do Dobřan.

Výběr akcí 2016
Ledovecká patnáctka – tancovačka v ledeckém kulturák u 22. 1. od 19 hodin. Hraje nám Tra band a EC HT!
Hromnicové svíčkování – 30. 1. od 15:00 v Ledcích na faře
1. česká mezinár. konference o recovery – 23. 2. na Ji žáku
Velikonoční kraslic ování – 19. března od 15:00
Výroční akademie k patnáctinám Ledovce – 13. 4. od 17:00 v Alfě v Plzni
Velikonoční kraslic ování – v sobotu 19. 3. od 15:00 v Ledcích

Plzeňský deník
http://plzensky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.