Ústečtí futsalisté pomohou těžce nemocnému Denisovi

Zasportovat si a ještě vybrat finanční prostředky pro dobrou věc. Takový je plán organizátorů charitativního futsalového turnaje s názvem „Turnaj pro Denise“. Ten se uskuteční ve sportovní hale v Chabařovicích v sobotu od 9 hodin, za účasti osmi celků z Ústecka.

Ústí n. L. – Výtěžek z turnaje poputuje na speciální konto třináctiletého Denise Knebla z Ostravy, kterého pomalu zabíjí svalová dystrofie Duchennova typu. Nemoc mu diagnostikovali ve čtyřech letech a od devíti je na invalidním vozíku. Jedinou šancí je pro něj aplikace kmenových buněk, jedna ze dvou léčebných dávek ale přijde na téměř milion korun.

„Denisek se narodil a vážil 4100 gramů. Odmala byl hodný a klidný. Začal ale později chodit a měl také problémy s chůzí do schodů nebo jízdou na kole. Lékaři mi nejdřív říkali, že je trochu pomalejší, a abych jej nesrovnávala s ostatními dětmi,“ začíná maminka vyprávět příběh, který nabral obrátky, když měl syn čtyři roky.

To už byla horší pohyblivost podivná nejen rodičům, ale i učitelce ve školce.

Neuroložka matku uklidňovala, že to na nic vážného nevypadá. Denisovi ale odebrala krev a poslala ji na rozbor. „Za týden mi volali, abych přišla osobně, že pro mě nemají dobré zprávy,“ vzpomíná na jedny z nejhorších chvil svého života.

„Neměla jsem tehdy ani internet. Šla jsem ke kamarádce. Když jsem si na internetu vyhledala informace o té nemoci, sesypala jsem se,“ říká. Nějakou dobu se nemohla smířit s tím, že její dítě trpí nevyléčitelnou nemocí, která končí ochabnutím dýchacího svalstva a smrtí. „Nedokázali jsme o tom dlouho mluvit. Následkem toho se mi později rozpadla i rodina,“ vypráví maminka Libuše. Ústečtí futsalisté by nyní malému Deniskovi rádi pomohli. „Kamarád našel jeho životní příběh na internetu, zasáhlo nás to. Chceme mu nějak pomoci,“ vysvětlil jeden z pořadatelů turnaje Martin Charvát.

I proto se s kamarády z týmu s názvem Lesná Pes hned dali do práce a zorganizovali pro Deniska charitativní turnaj. „Každý rok děláme turnaj, ale charitativní bude poprvé. Věříme, že vybereme přes deset tisíc korun a snad i více,“ říká futsalista.

Na konto nemocného Denise podle jeho slov poputují peníze ze startovného jednotlivých týmů, ale také finanční prostředky od dalších lidí. „Do haly umístíme kasičku, kam mohou návštěvníci přispívat. Už nyní jsme vybrali nějaké peníze od kamarádů a známých. Všem moc děkujeme,“ dodal pořadatel turnaje.

Vybrané prostředky pomohou Deniskovi zaplatit náročnou léčbu v Izraeli. Zdravotní pojišťovny aplikaci kmenových buněk nehradí. „Na Facebooku jsem našla profily sedmi stovek umělců, skupin, zpěváků a sportovců a oslovila je. Ozval se pouze manžel Lucky Vondráčkové Tomáš Plekanec, který si vyžádal další informace. Jakmile jsem mu je doručila, na účet Deniskovi poslal sto tisíc korun. Chtěla bych dárcům poděkovat,“ říká dojatě paní Libuše.

Pomoc Deniskovi Web malého Deniska: denisek-knebl.webnode.cz Transparentní účet: 2200923116/2010

PAVEL PŘIBYL, IVA MUŠÁLKOVÁ
Ústecký deník
http://www.ustecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.