České dráhy přepravily na 5300 předhlášených vozíčkářů, nejvíc v historii

České dráhy v loňském roce zajistily 5 297 zaregistrovaných přeprav cestujících na vozíku, kteří si objednali přepravu prostřednictvím elektronického systému. Je to nejvíce v historii železniční dopravy.

Denně jsou ještě přepravováni další imobilní cestující bez registrace. V roce 2014 bylo přitom zaregistrováno více než 4 300 přeprav vozíčkářů. Meziročně tak vzrostl zájem o cestování vlakem mezi osobami upoutanými na vozík skoro o čtvrtinu. V současnosti je v některé dny dokonce taková poptávka vozíčkářů po cestě vlakem, jako byla na počátku 90. let za celý rok.

„Rostoucí poptávka určitě souvisí s rozšiřováním naší nabídky bezbariérových vlaků a odstraňováním bariér v železničních stanicích,“ říká Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu, a dodává: „V letošním roce nabízíme rekordní počet 4 656 bezbariérových spojů od lokálek po dálkové expresy. Některé linky jsou dokonce zcela bezbariérové a díky nízkopodlažním vozidlům a moderním zastávkám cestují ročně další stovky vozíčkářů i bez objednání a naší asistence. Skutečné počty přepravených vozíčkářů tak jsou podstatně vyšší. Z důvodu nedokončené obnovy vozového parku bohužel zatím nejsou bezbariérově přístupné všechny vlakové linky, ale na odstranění zbývajících bariér pracujeme. Například v letošním prvním pololetí postupně vyměníme staré soupravy za nové bezbariérové na rychlíkové lince Praha – Pardubice – Svitavy – Brno.“

V současném jízdním řádu je nově zajištěna bezbariérová přeprava na rychlíkové lince Brno – Břeclav – Otrokovice – Přerov – Olomouc a vedle nyní řešené rychlíkové linky Praha – Pardubice – Svitavy – Brno je v plánu národního dopravce během prvního pololetí ještě nabídka bezbariérové přepravy u vlaků EuroCity Praha – Ústí nad Labem – Děčín – Německo. Osobám se zdravotním postižením včetně vozíčkářů slouží také podrobný informační servis, objednávkový systém, přehled o přístupnosti stanic a vlaků a další informace na webu www.cd.cz/bezprekazek.

Parlamentní Listy

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.