Charita zaplatila z peněz dárců operace dvěma dívkám na Haiti

Flickr.com

Arcidiecézní charita v Olomouci (ACHO) pomohla na Haiti zajistit operace dvěma čtyřletým dívkám, které byly od narození postiženy deformacemi dolních končetin.

 

Na lékařský zákrok věnovali peníze čeští dárci, kteří přispívají na účet věnovaný obyvatelům jedné z nejchudších zemí světa, řekla dnes ČTK mluvčí ACHO Eva Štefková. Obě děti pocházejí z Gonaives, kde charita dlouhodobě působí. Zaměřuje se mimo jiné právě také na zdravotní péči. Na podzim loňského roku ošetřili v této oblasti její pracovníci na 400 dětí.

Operace obou dívek se uskutečnily na konci března v hlavním městě Port-au-Prince a dopadly dobře. Operativní zákrok je podle charitních pracovníků mnohdy jedinou šancí handicapovaných na důstojnější život v tamních podmínkách. „Na Haiti jsou mentálně a zdravotně postižení lidé odsunuti mimo společnost. Často je na ně pohlíženo s despektem, za nímž stojí díky nízkému vzdělání spojenému s negramotností i lidová pověrčivost,“ uvedla humanitární pracovnice ACHO Kristýna Lungová.

V Gonaives, odkud dívky pocházejí, se o nemocné a postižené děti stará komunita indických řádových sester v Centru svatého Josefa. Středisko pro handicapované a podvyživené děti bylo vybudováno za několikaleté finanční podpory ACHO. „Jsou to především ženy a děti, kdo živoří v nuzných podmínkách. Od útlého věku jsou ženy nuceny namáhavě pracovat, zvedat a nosit těžká břemena. Chybí tolik potřebná předporodní a poporodní péče o matku a dítě, v jejímž důsledku trpí mnohé děti postižením, které by v běžném prostředí nebylo problémem vyléčit,“ doplnila Lungová.

Humanitární pracovníci ACHO pomáhají v nejchudší zemi západní polokoule již deset let. Za tuto dobu se podařilo postavit a zabezpečit chod školy v oblasti Baie de Henne a také v Gonaives, kam dochází denně více než 650 žáků. V Baie de Henne pracovníci charity zřídili také první knihovnu, vzniknout by zde měla dílna pro švadleny, které budou šít uniformy do charitních škol. Úspěšný je také projekt Adopce na dálku, do kterého je zapojeno přes 300 pravidelných českých dárců. Charita se zde snaží lidem zajistit také zdravotní péči, na ošetření několika stovek dětí i dospělých přispěli loni Olomoučané při prázdninové akci, kdy si kupovali kohoutkovou vodu v restauracích a kavárnách ve městě.

1 komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.