V osvětové kampani se lidé dozvědí víc o roztroušené skleróze

Každý svého zdraví strůjcem výstava osvěta

V dnešním Světovém dni roztroušené sklerózy se lidé dozvědí ve stanu v parku na Karlově náměstí v Praze od odborníků, jak se chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému projevuje.

 

Promluvit si mohou s neurologem, rehabilitační lékaři a fyzioterapeuti s nimi proberou nejvhodnější cvičení a umožní jim vyzkoušet neurostimulátor pro zlepšení chůze. Osvětová kampaň pro veřejnost se koná od 10:00 do 17:00. Přehled všech akcí je na www.nfimpuls.cz.

Ve stanu bude i psychoterapeutka, která představí trénink myšlení v domácím prostředí. O příspěvcích a dávkách, na něž mají pacienti nárok, podá informace sociální pracovník.

Na místě budou moci lidé přispět do sbírky, kterou pořádá nadační fond Impuls na podporu rehabilitace pacientů s roztroušenou sklerózou.

V Česku trpí roztroušenou sklerózou zhruba 17.000 lidí. Onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro roztroušenou sklerózu je typické střídání období záchvatů a období zdánlivého klidu. Toto střídání je nepředvídatelné, proto i léčba či prevence jsou těžké.

Na celém světě trpí roztroušenou sklerózou 2,5 milionu lidí. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory jsou vedle genetické vlohy také EB virus, kouření a nedostatek vitamínu D.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.