Přerovská městská galerie vystaví snímky dětí z dětské kliniky

foto: Studio Cl Art / Photl.com

Přerovská městská galerie otevře příští týden výstavu tří desítek velkoformátových fotografií zachycujících onkologicky nemocné děti. Projekt má název Větší než velká výzva, navazovat na něj bude charitativní koncert zpěváka Pavla Nováka na podporu dětských pacientů.

řekla vedoucí galerie Lada Galová. Výstava bude otevřena ve čtvrtek 2. června.

Tři desítky snímků fotografky Aleny Skřipské, které zachycují malé pacienty během jejich léčby na nemocničním oddělení při obyčejných hrách či běžné zábavě, do Galerie města Přerova přiveze olomoucké Sdružení Šance. „Fotografie mají vybídnout ke ztišení, zamyšlení a pomoci. Rakovina, zvlášť rakovina dětí, je větší než jen velkou výzvou pro lékaře i pro celou společnost. Na snímcích vidíme osobní a rodinné příběhy, které nepotřebují komentáře,“ uvedla Herta Mihálová, ředitelka olomouckého sdružení Šance, které rodinám těchto dětí dlouhodobě pomáhá.

Emočně silné snímky podle organizátorů výstavy zachycují krásné i těžké okamžiky, výjimečné jsou svou bezprostředností. „Mísí se tu bolest fyzická i bolest duše s nadějí a mnohdy i beznadějí, někdy zoufalstvím, jindy odhodláním. Přesně tak to u nás na oddělení chodí,“ řekla Mihálová. Uměleckým gestorem vystavených snímků je fotograf Jindřich Štreit.

Iniciátorem projektu je přerovský zpěvák Pavel Novák, který po vernisáži chystá akustický koncert pod širým nebem na Letní divadelní scéně mezi hradbami vedle městské galerie. Jeho výtěžek bude věnován Dětské klinice Fakultní nemocnice v Olomouci, se kterou zpěvák dlouhodobě spolupracuje.

Výstavní projekt Větší než velká výzva bude v přerovské městské galerii do 25. června. O tři dny později ho v galerii vystřídá fotografický cyklus Pavla Ondrůje Čas na kolejích, mapující reálie železničního prostředí.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.