Ve Varšavě protestovaly proti zákazu potratů tisíce lidí

Tisíce lidí v sobotu v centru Varšavy demonstrovaly proti navrhovanému zpřísnění potratového zákona, informovala agentura AFP. Polský zákon o umělém přerušení těhotenství je přitom už teď jedním z nejpřísnějších v Evropě.

„Jsem, myslím, rozhoduji,“ skandovali demonstranti, kteří nesli transparenty s nápisy jako „Ženská práva jsou lidská práva“. Protestní pochod organizovalo hnutí Ženy ženám, které na facebooku podporuje kolem 100.000 uživatelů.

Platný potratový zákon z roku 1993 je velmi restriktivní, ale je považován za kompromis mezi státem a katolickou církví. Umožňuje umělé přerušení těhotenství ve třech případech: je-li ohrožen život nebo zdraví matky, jestliže prenatální vyšetření odhalí nevratné poškození plodu, anebo když je otěhotnění důsledkem znásilnění nebo incestu.

Současný návrh, který by podmínky potratu zpřísnil, předložila občanská iniciativa. Získal si ale podporu i premiérky Beaty Szydlové z konzervativní vládní strany Právo a spravedlnost (PiS).

Text předpokládá úplný zákaz umělého přerušení těhotenství s jedinou výjimkou – ohrožení života matky. Pro osoby provádějící nedovolené potraty počítá se zvýšením nejvyšší hranice trestu ze dvou na pět let vězení.

V Polsku se uskuteční ročně méně než 2000 legálních potratů. Řada žen kvůli situaci ve své zemi ale podstupuje přerušení těhotenství v zahraničí.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.