Tváře letošního Rocktherapy

Hudební festival Rocktherapy každým rokem pomáhá třem vybraným nemocným lidem se stejnou diagnózou. Letos půjde jeho výtěžek na pomoc lidem s roztroušenou sklerózou. Organizátoři v dubnu představili tváře projektu, samotná akce je pak naplánována na 27. srpna.

Vystoupí na ní kapely Traktor, Limetal, Vilém Čok & Bypass, Salamandra, Kapriola a další.
Výtěžek z akce se pohybuje v řádech desetitisíců korun. „Loni jsme tvářím projektu, tedy pacientům zrakově postiženým, konkrétně paní Anně Kožinové, paní Eleně Klieštikové a paní Dagmar Molnárové, předali 73 716 korun,“ uvedla mluvčí orlovské radnice Nataša Cibulková. Letošními tvářemi festivalu jsou:

Marie Štěpánková onemocněla roztroušenou sklerózou ve svých čtyřiatřiceti letech. V té době měla tři malé děti a rozestavěný domek. Postupně se přidávaly další zdravotní problémy – cukrovka, zelený zákal, problémy s páteří a průduškové astma. Dnes je této velmi energické paní, která je léta upoutaná na invalidní vozík, sedmasedmdesát let, a jak sama říká, děti jí vracejí to, co do nich vložila. Výtěžek z koncertu by použila na opravu vozíku. „Můj invalidní vozík už dlouho volá po nových pneumatikách, takže bych si je ráda pořídila,“ prozradila Štěpánková.

Kateřina Gavlovská z Orlové by použila výtěžek k zakoupení a instalaci schodolezu. „Maminka bydlí v sedmém patře, přičemž výtah zůstává v mezipatře. Když ji chci navštívit, mám problém…“ svěřila se žena, která onemocněla ve svých osmnácti letech. „Nemoc začala na střední škole a docela nenápadně, zpočátku mě neposlouchala levá noha,“ svěřila se sympatická Kateřina. Dnes je na vozíčku, nemoc přijala a naučila se s ní žít. Čtyřiatřicetiletá žena miluje přírodu, divadlo a pěkné knížky. Naučila se radovat z maličkostí, třeba z každého pěkného dne.

Šárka Mihalová – čtyřicetiletá žena se venku pohybuje na vozíku, doma to zvládá s hůlkami. I ji nemoc přepadla mladou, ve 20 letech. „Rozhodně si nic nepřipouštím, mám dvě dcery, obě tančí, tak žiju pro rodinu. Snažím se být naprosto soběstačná a co nejméně očekávat pomoc od druhých,“ popisuje veselá a optimistická Šárka, která v poslední době přešla na novou léčbu a vysadila kortikoidy. „Z výtěžku bych si pořídila speciální zdravotní matraci, a pokud by ještě nějaké penízky zbyly, použila bych je na opravu elektrického vozíku. Přece jen jsou to moje druhé nohy,“ usmála se.

 

PETR WOJNAR

5plus2

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.