Mám ID 3. stupně. Mohu si přivydělat?

ilustrační foto: LeoSynapse / sxc.hu

Dotaz:
Mám invaliditu 3. stupně. Mohu si přivydělat a pracovat na 4h denně v chráněné dílně nebo jako hlídač? Zůstane mi celá ta finanční částka 3. stupně invalidity nebo mi ji mohou snížit což bych nerad. Šel bych do práce na zkrácený úvazek jen tehdy, když mi zůstane 3. stupeň invalidního důchodu.

Odpověď:
Na zkrácený úvazek si přivydělat můžete, dá se to dokonce jen doporučit, samozřejmě s přihlédnutím k Vašemu zdravotnímu stavu.

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása doporučuje v ID 3. stupně pracovat na 3 hodiny denně, v takovém případě by Vám v žádném případě nemělo hrozit snížení invalidního důchodu. Pokud by Vás ale zaměstnavatel chtěl zaměstnat minimálně na 4 hodiny denně, je velice nepravděpodobné, že by to mělo České správě sociálního zabezpečení vadit.

Vždy ale záleží na tom, jakou pracovní činnost byste vykonával. Problém by mohl například nastat, když byste měl ID přiznaný na zdravotní potíže se zády, ale v zaměstnání byste vykonával nějakou extrémně fyzicky náročnou činnost.

Jiří Marek
invArena

1 komentář

  1. Chci se zeptat mám nebo pobírám ID 3 stupně a chtěl bych se poradit přímo s těmi co to mají na starost ohledně nějaké té práce a jak často můžu dělat a podob. Myslíte že bych to měl nechat tak nebo se jich měl jet zeptat a prodiskutovat to radši s něma abych o to na konec nepřišel??

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.