Nizozemští studenti mohou bydlet zdarma, pomohou za to péčí o důchodce

Domov důchodců v nizozemském Deventeru zdarma poskytuje pokoje těm vysokoškolským studentům , kteří se zaváží strávit nejméně 30 hodin měsíčně s jeho obyvateli – například s nimi nakupují, vaří, hrají společenské hry.

Učí seniory používat e-mail, sociální média nebo Skype. Sledují s nimi sportovní přenosy, slaví s nimi narozeniny nebo jim dělají společnost, když nejsou fit. „Studenti sem přinášejí vnější svět,“ řekla ředitelka zařízení Gea Sijpkesová.
Zatím takto bydlí v domově šest vysokoškoláků. Smyslem je nejen tlumit osamělost seniorů a prolomit jejich společenskou izolaci, ale zároveň přimět mladé lidi, aby opustili svou sociální bublinu.
Projekt zaujal i několik švýcarských měst. Například v Curychu organizace Pro Senectuto zprostředkovává společné bydlení seniorů a studentů podle pravidla hodina péče za metr čtvereční plochy. Problém je v tom, že se hlásí pětkrát víc studentů, než tam mají seniorů. O něco dál je Ženeva, v jejímž vícegeneračním projektu je zapojeno 144 seniorů, 24 tělesně postižených, 24 studentů (zejména medicíny a sociální péče) a školka se 60 místy.
Právě sociální izolace a osamělost jsou spojovány s vyšší úmrtností starých mužů a žen, uvedla v roce 2012 ve své zprávě americká akademie věd.
Podobné programy jako v Nizozemsku či Švýcarsku existují i ve Francii, USA, Británii a Španělsku.

Právo

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.