Sbírka u pramene vynesla minimálně 20 000 korun

ilustrační foto: photoXpress

K prameni Chrudimky se vypravil rekordní počet turistů. Lepší počasí si pořadatelé 34. ročníku Silvestru na Chrudimce ani nemohli přát.

Paseky – Mrzne, na zemi leží sněhová pokrývka a k prameni Chrudimky nedaleko vesničky Paseky u Chlumětína míří dlouhé zástupy turistů.

Lidé jdou pěšky, jedou na běžkách, několik dokonce na koních. Nechybí ani sokolky ze Svratouchu, které si ani letos tradiční setkání nenechaly ujít.

Kolik turistů se v pátek u pramene sešlo, nelze s jistou spočítat, ale podle odhadů to byl rekord.

„Rozdali jsme 1680 pamětních listů a ne každý si pro něj došel, byť se o něj lidé už hlásí,“ říká za pořadatele Vladislav Bárta, předseda Klubu českých turistů v Hlinsku.

„Takhle veliká účast nás těší. Silvestr na Chrudimce se stal takovou regionální tradicí a lidé jej berou jako samozřejmou věc. Ale prostor kolem pramene není nafukovací. Kdyby se počty účastníků měly dál navyšovat, už bychom se tam nemuseli vejít,“ poznamenává Vladislav Bárta.

Letos v předtuše velké účasti připravili pořadatelé rovnou dvě menší ohniště, aby si dorazivší turisté měli kde opéci párek. Zahřát se mohli i horkou medovinou.

ČTYŘLÍSTKY ZMIZELY

I letos byla silvestrovská pouť spojena s charitativní akcí „Novoroční čtyřlístek“, která na přelomu roku probíhá na šedesáti místech v republice. Za vybrané peníze se budují bezbariérové cesty pro hendikepované turisty.

U pramene Chrudimky se v pátek vybralo minimálně 20 000 korun. Tři nadité, ale zapečetěné pokladničky po skončení akce skončily na městském úřadu v Hlinsku. Jejich obsah se bude teprve sčítat.

„Objednali jsme 1000 odznaků čtyřlístku, který dostal ten, kdo přispěl minimálně dvacetikorunou. Rozdaly se všechny, takže si myslím, že v pokladničkách bude minimálně 20 000. Oproti loňským 16 450 korunám je to pořádný skok kupředu,“ dodává Vladislav Bárta.

Chrudimský deník
http://chrudimsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.