Nevidomí bojují o dítě

foto: Flickr.com

Žalovali stát za diskriminaci a vyhráli

OPAVA

Nevzdali se. Manželé Peterkovi bojují několik let za právo založit rodinu, avšak stát jim v tom bránil, protože jsou oba nevidomí. Pár podal žalobu za diskriminaci a v minulých dnech vyhrál.

O celé kauze jsme psali před pár lety a již tehdy rozdělila veřejnost na dva tábory. Jeden, který přeje páru, aby se dočkal vysněného dítěte, a druhý, jenž má pochyby, zda dokáží nevidomí skutečně plnohodnotně vychovávat. Oleg je cukrovkář a oslepl před patnácti lety, jeho manželka Miloslava trpí Touretovým syndromem a neviděla nikdy. Před zhruba sedmi lety se vzali a zatoužili po dítěti. Třikrát se pokusili o umělé oplodnění, ale neúspěšně. Dodejme, že v tomto jim nikdo nebránil. Před pěti lety se tak rozhodli, že se pokusí o adopci. Vše začalo dobře, když opavská sociální pracovnice doporučila jejich zařazení na seznam adoptivních rodičů. Jenže záhy přišlo pro Peterkovy zklamání, protože jejich žádost zamítl krajský úřad. Následně zaznělo i ostré NE z nadřízeného ministerstva práce a sociálních věcí. Nepomohly ani pádné argumenty manželů, mezi nimiž figurovalo mimo jiné to, že úřady rozhodly na základě lékařských posudků doktorů, kteří je nikdy neviděli a měli k dispozici pouze desítky let starou zdravotní dokumentaci. Navíc kraj a stát vůbec nepřihlédli k tomu, že Oleg a Miloslava mají ve výchově děti praxi. Ona vystudovala obor charitativní služby na Dívčí katolické škole, on dělal vedoucího na táborech a vychovával děti své bývalé přítelkyně. Absolvovali také řadu školení. Podivné postupy úřadů dokládal i příběh, dle kterého mělo být manželům sděleno, že nežádali o správné dítě. Kdyby údajně nechtěli zdravé dvouleté, ale stačilo by jim i postižené a nejlépe romské, tak by jim adopce povolena byla.
Peterkových se mezitím ujala Pro bono aliance, která sdružuje právníky zdarma bojující za lidská práva. A manželé se odhodlali zažalovat stát za diskriminaci. Proces u Krajského soudu v Ostravě skončil v minulých dnech. „Od podání žaloby celý ten soud trval dva roky a pět měsíců,“ uvedl v rozhovoru pro Českou televizi Oleg Peterek. S Miloslavou po celou tuto dobu zařizovali svůj třípokojový byt, a to tak, aby v něm mohli vychovávat dítě. Po rozsudku k tomu mají velmi blízko, poněvadž vyzněl pro ně. „Soud rozhodnutí ministerstva vytkl mnohé nedostatky, a to zejména rozpory podkladových lékařských posudků a skutečnost, že se ministerstvo nezabývalo četnými sociálními aktivitami a kurzy nevidomých, které prokazují jejich schopnost se o dítě postarat,“ konstatoval jejich právník Petr Veselý. V drtivé většině případů, kdy soud vytkne úřadům špatné rozhodnutí, tyto již rozhodnou opačně, proto jsou nyní vyhlídky Peterkových velmi dobré. A jestli je ministerstvo skutečně nechá uvést na seznam adoptivních rodičů, pak se stanou prvním nevidomým párem v České republice, který si bude smět osvojit dítě.

REGION OPAVSKO

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.