Praze chybí tisíce lůžek pro seniory

ilustrační foto: Photoxpress

Společnost stárne a přibývá tzv. křehkých seniorů, kterým je mezi 80 a 90 roky, uvádějí statistiky. Nová lůžka pro staré lidi se sníženou soběstačností jsou, nejen v Praze, tudíž velmi potřebná. Ale nedostává se jich.

Například v roce 2015 bylo v metropoli evidováno téměř 6,4 tisíce neuspokojených žádostí do domovů pro seniory a téměř 1500 do domovů se zvláštním režimem, jež se starají o osoby s Alzheimerovou nemocí či jiným typem demence.
Nejenže narůstá věk, zvyšuje se i počet starých lidí trpících demencí. Závažná Alzheimerova choroba, která patří mezi hlavní příčiny úmrtí, je jednou z nejčastějších, konstatoval místopředseda České geriatrické a gerontologické společnosti Zdeněk Kalvach. V Praze jí trpí téměř 20 tisíc osob, metropole zůstává na první příčce v počtu takto postižených. Ve Středočeském kraji jich žije dalších 17,5 tisíce.
Sto padesát lůžek, z nichž dvě třetiny jsou určeny právě pro domov se zvláštním režimem, nabízí nový domov pro seniory ve Štěrboholích GrandPark. První klienti se nastěhovali už v prosinci, nyní jich tam žije 32. Takže další zájemci mají ještě šanci. Za jeden měsíc ve dvoulůžkovém pokoji zaplatí 23 tisíc korun. „Máme nejen pracovníky pro sociální péči, ale k dispozici je i lékař a 24 hodin zdravotní sestry,“ uvedl včera ředitel GrandParku Pavel Ritschel při slavnostním zahájením provozu. Samozřejmostí je podle něj bezbariérovost, barevné prvky usnadňující orientaci, co největší přístup světla v kombinaci s vhodným osvětlením. Významnou součástí areálu je terapeutická meditační zahrada.
„Jsem moc spokojená. Mám jednolůžkový pokoj, tedy je tam ještě jedna postel, ale ta je prázdná. Na jednu věc bych si nestěžovala,“ svěřila se Právu jedna z prvních obyvatelek nového zařízení, dvaaosmdesátiletá Bohuslava Nedbalová. Trpí úzkostmi, a protože její dcera žije v Itálii, kde je pracovně velmi vytížená, našla starší dáma nový domov právě tady.
„Myslím, že já jsem tady nejčipernější. Ale jsou tady i případy, že se samy nenajedí, nevykoupou, nikam nedojdou. Někdy usnou v křesle a není možné je vzbudit,“ krčí rameny pečlivě nalíčená paní Bohuslava, nad otázkou, zda už si našla nové přátele. Co ji baví, je pravidelné cvičení. „Nijak vehementní není, hýbeme rukama, nohama,“ prozradila, když čekala na oběd a za sebou měla dopolední vyprávění a ochutnávku pro ni dosud neznámého exotického ovoce.
Střednědobý plán sociálních služeb pro roky 2016 až 2018 říká, že Praha chce do roku 2020 o třetinu navýšit kapacitu lůžkových zařízení pro lidi trpící demencí. Nyní jich je přes 900 míst.
Také ve středních Čechách by mělo přibývat míst v domovech se zvláštním režimem. V regionu je 32 poskytovatelů této služby s celkovou kapacitou 1313 lůžek, uvedla ČTK.

Sto padesát lůžek nabízí nový domov pro seniory ve Štěrboholích GrandPark

Lucie Fialová
Právo

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.