Jak je možné, že držitel průkazu ZTP není na Slovensku osvobozen od dálničních poplatků?

Dotaz:
Jak je možné, že průkaz ZTP, který platí v celé Evropě, tak na Slovensku ne? Slovenští držitelé karty ZTP v České republice tyto karty uplatňují. Tato otázka je zaměřena na dálniční poplatky.


Odpověď:
V současné době zatím ještě neexistuje něco jako Evropský průkaz postižené osoby. Výhody spojené s průkazem OZP proto může držitel využívat pouze na území ČR. Pokud se mu podaří uplatnit například nějakou slevu na vstupné v zahraničí, bude se jednat o výjimku, která není zakotvena v žádném zákoně.
Jiná je situace u parkovacího průkazu, ten má celoevropskou platnost. Jednotlivé výhody s ním spojené se však v každé zemi mohou lišit. Všeobecně lze říci, že držitel může v každé zemi EU uplatnit nárok na parkovací místo vyhrazené invalidům.

Jiří Marek
invArena

2 komentáře

  1. Dobrý den. Cestujeme na pár dní na Slovensko. Vlakem a autobusem. Vlastním průkaz ZTPP a zajímá mě, zda mohu uplatnit průkaz v městské dopravě nebo na linkový autobus? Děkuji za odpověď.Brůžová

  2. Chceme s manželkou jet na 3 až 5 dnů na Slovensko.Manželka je držitelkou průkazu ZTP/P a je majitelkou auta , které řídím já . Já nemám průkaz ZTP/P. Jakou dálniční známku si musíme zakoupit nebo kde a jak se máme zaregistrovat aby průkaz platil i na Slovensku? Děkuji za informaci Felix Platzek

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.