Petr Kumstát má ve sbírce další republikový titul

ilustrační foto: Flickr.com

Děčínský kuželkář Petr Kumstát má na svém kontě další parádní úspěch. V Blansku získal titul mistra republiky.

Blansko – Letošní finálový turnaj v kuželkách Českého svazu tělesně postižených sportovců pořádal Kuželkářský klub Blansko na renovované překrásné šestidráhové kuželně. Pochopitelně přijel i děčínský Petr Kumstát, již jistý vítěz celého seriálu Českého poháru ČSTPS v kategorii lehce postižených LP1 pro rok 2016. Dostavil se i jeho největší soupeř Jiří Polášek z Kovohutí Břidličná, který ho jako jediný dokázal v letošním ročníku porazit a navíc má v krajském přeboru výbornou formu.

Kumstát šel na dráhu až jako poslední, což je výhoda hráče, který obhajuje mistrovský titul. A zde se to ukázalo jako výhoda, byť to platí pouze v situaci, kdy se hráči od počátku daří. Polášek již měl odehráno a jeho 422 kuželek nebylo zas tak málo. Ale Kumstát zabral hned od prvního hodu, byť nebyl zdravotně v pořádku.

Po polovině zápasu měl náskok 46 kuželek. Ale nemohl polevit, protože Polášek druhou polovinu zvládl perfektně a porazil 237 kuželek. I po výměně drah pokračoval Kumstát v soustředěném výkonu, plné prohrál pouze o tři, dorážku o 25, ale celkový výsledek 440 kuželek znamenal nejen vítězství o 18 kuželek, ale i obhájení mistrovského titulu pro rok 2016. Třetí byl Oldřich Neuverth z Baníku Ostrava.

Kategorii těžce postižených mužů (100 hodů do plných) dominuje řadu let Zdeněk Dočkálek z Kovohutí Břidličná. Ani letošek nebyl výjimkou.

V lehce postižených ženách letos na řadě roků, kdy byla nemocná, zazářila Radka Pastvová z Baníku Ostrava, která nejlepším výkonem dne – 478 získala mistrovský titul.

Druhou kategorii lehce postižených mužů LP2 ovládli hráči domácího oddílu. Mistrovský titul vybojoval Jan Šmerda.

V těžce postižených ženách (60 hodů do plných) se žádné překvapení nekonalo, byť byl zápas o mistrovský titul naprosto vyrovnaný a o vedení se neustále přetahovaly Jarka Horáková z Horního Benešova s Marií Illíkovou z Mety Opava. Šťastnější nakonec byla hornobenešovská hráčka, která porazila 267 kuželek.

Před tímto šampionátem sehrál Kumstát ještě jedno MČR. A to v bowlingu čtyřčlenných krajských družstev Klubu bechtěreviků. Ale i zde psychika hraje své. O tom by mohli mluvit hráči Středočeského kraje, před turnajem jasný favorit na mistrovský titul. Družstvo Ústeckého kraje po osmi výhrách v minulých letech obsadilo třetí místo za vítězným krajem Královéhradeckým a v pořadí druhým Pardubickým. Petr Kumstát obsadil v jednotlivcích 11.
místo, což bylo vzhledem k jeho zdravotnímu handicapu asi maximum.

Děčínský deník
http://www.decinsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.