Stacionář pochybil, radnice to nemíní tolerovat. Péči o klienty převezme Apropo

foto: windchime sxc.hu

Jičínský stacionář Kamarád porušil smlouvu o poskytnutí dotace od města. Radnici musí vrátit 1,5 milionu korun a opustit pronajaté prostory.

Jičín – Život devětadvaceti klientů stacionáře Kamarád zřejmě v brzké době nabere jiný směr. Lidé s tělesným nebo duševním postižením si tak budou muset zvykat na nové prostředí i personál. Pro mnohé to bude bolestivá změna.

SPOLEK PŘIŠEL O ZÁZEMÍ

Radnice počínaje prvním únorem vypověděla stacionáři smlouvu o nájmu prostor v ulici Vrchlického 823 a 824, kde má zařízení zázemí. Vedl ji k tomu závěr veřejnosprávní kontroly, kdy ředitel spolku Jiří Jílek nepředložil doklady, jakým způsobem zacházel s městskými penězi. Radnice to nehodlá tolerovat.

„Ředitel dvakrát požádal o prodloužení termínu pro předložení dokladů, následně prostřednictvím advokátky žádal další posun. Této žádosti už nebylo vyhověno,“ popisuje šetření místostarosta Petr Hamáček.

Stacionář tak nepředložil ke kontrole část požadovaných dokladů o použití městských dotačních peněz, které čerpá na činnost. Úřad mu odeslal výzvu k vrácení dotace za roky 2015 a 2016, a to ve stoprocentní výši. Celkem se jedná asi o 1,5 milionu korun.

Stacionář také neoprávněně pronajímal prostory třetí osobě bez souhlasu majitele objektu. Podle místostarosty Petra Hamáčka je nemožné, aby město spolupracovalo s někým, kdo nechce doložit využití městských peněz, určených na činnost. O další nefunkčnosti stacionáře údajně svědčí i okamžitá výpověď některým zaměstnancům.

„Neznamená to, že bychom stacionář Kamarád rušili, ale už ho nebudeme podporovat,“ uvedl Hamáček, který upozornil i na některé stížnosti rodičů na provoz stacionáře.

Ředitel stacionáře Kamarád Jiří Jílek se brání, na radnici, která ho prý cíleně „sestřelila“, hodlá poslat právnický rozbor.

JÍLEK SE BRÁNÍ

„Byla na nás už v létě kontrola z kraje, ta proběhla bez chybičky, městský úřad prý objevil velké chyby. Ano, prostory jsme pronajímali částečně, aby si sem mohli lidé uložit prádlo pro prádelnu. Jinak doklady za rok 2015 jsme doložili, městské peníze byly vyúčtovány. Je to všechno prachsprostá lež, cítím se účelově poškozen,“ brání se rozhodnutí města, které je pro něho likvidační, neboť se obává, že město vyřadí spolek z komunitního plánování a tím stacionář nezíská žádné dotace na činnost.

KLIENTI NA ULICI NEZŮSTANOU

Protože město musí ze zákona zajistit klientům adekvátní sociální službu, sešlo se jeho vedení s rodiči klientů, aby s nimi záležitost probralo. Služba bude po domluvě zajištěna pomocí organizace Apropo, zatím v provizorních podmínkách v jednom z bytů na Novém Městě, částečně v Soudné, poté v původních prostorách domu ve Vrchlického ulici.

„Zda převezmeme všechny zaměstnance není jisté, záleží, jakou mají kvalifikaci. Co se týká klientů, máme kapacitu, abychom mohli péči o ně zajistit,“ reaguje na dotaz Jitka Králová, ředitelka Apropa, jenž poskytuje sociální služby postiženým dětem a jejich rodičům.

Apropo disponuje volnou kapacitou v areálu v Soudné, v ulici Přátelství a Butovské, kde může službu stacionáře garantovat. „Tato změna není jednoduchá jak pro klienty, tak jejich rodiče. Ideální by bylo, kdyby služba mohla pokračovat,“ zamýšlí se nad událostí Králová.

Vyjádření J. Jílka na webu.

Stacionář Kamarád zajišťuje službu pro 29 klientů s lehkým, středně těžkým a těžkým mentálním, tělesným nebo kombinovaným postižením ve věku od 16 (od ukončení povinné školní docházky) do 55 let. Dále poskytuje službu sociální rehabilitace. Zaměstnává 12 lidí.

IVA KOVÁŘOVÁ
Jičínský deník
http://jicinsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.