Denní stacionář Effeta Brno pro postižené má přístavbu za 22 mil.

ilustrační foto: Flickr.com

Charitní stacionář Effeta v Brně, který slouží jako denní centrum pro mentálně postižené, má novou přístavbu za 22 milionů korun. Díky tomu se sloučí služby ze dvou objektů do jednoho.

Ke dvěma patrům budovy ve Strnadově ulici přibylo třetí patro, a proto budou moct klienti opustit objekt v Holzově ulici, řekla ČTK mluvčí Diecézní charity Brno Diana Tuyet-Lan Kosinová. Do stacionáře dochází okolo 30 lidí.

Stacionář dosud poskytoval služby pro lidi s mentálním postižením, autismem nebo kombinovaným postižením ve dvou objektech jak na Strnadově, tak na Holzově ulici. Podle Kosinové původní budova nevyhovovala a díky přístavbě budou moct klienti docházet pouze do jednoho místa.

„Nabízí mnohem důstojnější prostředí pro aktivity stacionáře. Služby ve dvou od sebe vzdálených budovách znamenaly pro naše uživatele komplikace a bylo to časově i finančně náročné,“ uvedla Kosinová.

Většinu nákladů na přístavbu pokryla dotace z Evropské unie. Peníze ale přispěla i Americká biskupská konference nebo Jihomoravský kraj, který dal čtyři miliony korun.

Effeta funguje od roku 1991 a poskytuje denní pobyt třem desítkám klientů v dospívajícím i dospělém věku z Brna a jeho okolí. „Využívají poskytované vzdělání, sociální učení, pomoc při upevňování volných dovedností a v samostatnosti, ale také nabídku aktivního a zajímavého naplnění času,“ sdělila Kosinová. Podle ní stacionář slouží pro jedince, o které se chce rodina starat. „Členové rodiny ale musejí docházet do práce, a proto je potřeba na tyto lidi přes den dohlížet. Pracujeme na upevnění jejich důstojnosti, na rozšíření osobních možností a na začleňování do běžné společnosti,“ dodala Kosinová.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.