Rusko chce zakázat prodej cigaret osobám narozeným po roce 2015

Přes šedesát procent dotázaných Rusů podporuje protikuřácká opatření, která chce zavést ministerstvo zdravotnictví. V rámci nich se má mimo jiné zakázat prodej cigaret a tabákových výrobků osobám narozeným po roce 2015. Informovala o tom dnes zpravodajská stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Rusové podle BBC rovněž nepozorují větší změny v souvislosti se zavedením takzvaného protitabákového zákona v roce 2013 v Rusku. Tehdy stát zakázal kouřit například na nádražích, letištích, autobusových zastávkách a v hromadné dopravě vůbec nebo na dětských hřištích.

O svém záměru dále omezit kouření informovalo ruské ministerstvo zdravotnictví počátkem roku. Navrhovaná protitabáková opatření zahrnují například doživotní zákaz prodeje cigaret a tabákových výrobků ruským občanům narozeným po roce 2015 nebo přirovnávání elektronických cigaret k obyčejným. Do návrhu patří rovněž zákaz kouření v přítomnosti dětí v autě či na jakémkoli prostranství v případě, že s tím okolí nesouhlasí, a to i ve vlastním bytě kuřáka.

Postupný celkový zákaz prodeje vyvolal otázky, zda se nejedná o omezování občanských práv. U tabákového průmyslu se však zvláštní regulace předpokládá, tvrdí šéfredaktor vydavatelství Ruský tabák Maxim Korolev. „Je těžké mluvit o omezování práv spotřebitele, protože tabák je zvláštní zboží, které vždy mělo speciální způsob regulace po celém světě včetně Ruska. Jedná se tak o výjimku z obecné koncepce spotřebitelských práv,“ tvrdí.

Návrh ministerstva zatím nebyl postoupen vládě, sdělila dnes ruská vicepremiérka Olga Goloděcová.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.