Obrázky Františky Liškové malované levou rukou vystavuje Reduta

Uherské Hradiště – Vyšívání, malování akvarelem, keramiku nebo tkaní vyzkoušela už za svůj život Františka Lišková. Pochází sice z Rosičky u Jindřichova Hradce, ale už od doby své dospělosti žije na Slovácku. Protože je tělesně postižená, žije od svých třinácti let v ústavech sociální péče.
Nejdříve to bylo ve Šternberku, pak 44 let na Velehradě a od roku 2002 v Kunovicích, nově postaveném domově na Cihlářské. „Nové prostory přinesly nové tvůrčí možnosti. Zkoušela jsem keramiku, tkaní i samotné malování akvarelem,“ vzpomíná Františka Lišková. Už její rodina ji vedla k víře a tímto směrem jde celý svůj život, odráží se to i v jejích malbách.
„Vzhledem k tomu, že mne celý život provází křesťanská víra, přenáším ji i do obrázků. Jsou to vlastně takové moje ‚svaté obrázky‘, na kterých zpodobuji svaté postavy z biblických příběhů,“ upozorňuje seniorka.

Dodává, že kromě toho ráda maluje zvířata, obzvláště ptáky.
Začátky s malováním byly podle jejích slov těžké, protože kvůli tělesnému postižení musí malovat levou rukou. Postupně se však rozmalovala a šlo to lépe.
„Obrázek si vždy předkreslím tužkou a dokoloruji akvarelem,“ popisuje Františka Lišková.
Jejím velkým přáním je ještě jednou v životě letět letadlem do Lourdes, kde už dvakrát byla.
Jak se jí daří malovat obrázky akvarelem, mohou posoudit návštěvníci Reduty v Uherském Hradišti, kde dnes v 15 hodin začne výstava prací Františky Liškové nazvaná Můj život v obrazech. Expozice bude k vidění do 20. dubna. (bm)

Slovácký deník
http://www.slovacky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.