Partnerovi nechce lékař předepsat vhodný vozík. Co máme dělat?

Dotaz:
Partner má cukrovku a postižené obě dolní končetiny kvůli jejich léčbě. Lékař nyní doporučil a předepsal invalidní vozík. Ovšem ten nejlevnější a pro mladého člověka absolutně nevhodný, neboť se s ním nikam nedostane. Je určený k tlačení druhou osobou a není vhodný ven. Partner je aktivní člověk a potřebuje aktivní vozík. Chci se zeptat, zda má nárok na to, aby mu lékař takový vozík předepsal. Výhledově se na vozík bude stále vracet, prognóza úplného uzdravení nohou není… Proč je problém napsat kvalitnější vozík, když jej hradí pojišťovna a my doplácíme? Lékař ho předepsat nechce s tím, že na něj nemáme nárok. Nerozumím tomu… Nechceme přece vozík za sto tisíc!!Jen takový, který nám umožní normálně žít…

Odpověď:

V situaci Vašeho partnera je možné, že si Váš lékař myslí, že by na vyhovující vozík neměl nárok, protože mu jej revizní lékař pojišťovny neschválí. Platí totiž, že ošetřující lékař může napsat jakoukoli zdravotní pomůcku, avšak pokud ji neschválí revizní lékař pojišťovny, tak pomůcku postižený od pojišťovny stejně nedostane.

Doporučuji tedy Vašemu partnerovi, aby se lékaře zeptal, jaký je skutečný důvod, proč mu nechce vozík napsat. Pokud si myslí, že mu ho revizní lékař neschválí, tak ať ho partner požádá, aby se to alespoň zkusilo.

V případě, že by ale lepší vozík nechtěl napsat jen z principu, tak udělá Váš partner nelépe, když vymění lékaře. Pokud by vozík ošetřující lékař přecejen předepsal a revizní lékař ho neschválil, tak je zde ještě jedna možnost a to výměna zdravotní pojišťovny.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.