Mám průkaz ZTP/P. Jaké s ním mohu využít slevy?

Dotaz:
Mám průkaz ZTP/P. Jaké mám výhody při placení plynu, elektřiny, daně z nemovitosti, telefonní služby atd.?

Odpověď:

V případě plynu a elektřiny skutečně jednotliví dodavatelé nabízejí držitelům průkazu ZTP/P slevy, nejlépe uděláte, když se budete informovat u svého dodavatele, zda tuto slevu poskytuje a v jaké výši. Je totiž dobré si dát pozor na laciné reklamní akce, někteří dodavatelé jsou tak drazí, že ani sleva Vám nezaručí levnou elektřinu a plyn.

Pokud si tedy chcete zajistit nejlevnější energie, je nejlepší, když si uděláte osobní průzkum mezi jednotlivými dodavateli, někteří z nich mohou totiž být levnější i když slevu neposkytují.

V případě daně z nemovitostí je držitel průkazu ZTP/P osvobozen od daně ze staveb, pokud neslouží k podnikatelským účelům. Od daně z pozemků držitel průkazu osvobozen není.

U telefonních služeb je situace podobná jako u energií, nabídky se velice často mění a i zde platí, že využít slevu na průkaz ZTP/P nemusí být vždy nejvýhodnější. Hodně totiž záleží na tom, jak moc služby operátorů využíváte.

Pro představu uvádím odkaz na článek, ve kterém jsme se nabídkám jednotlivých operátorů věnovali podrobně: https://www.invarena.cz/?p=20095

S průkazem ZTP/P je možné využít velkou spoustu dalších slev. Mezi ty nejzákladnější a asi nejvyužívanější patří slevy v dopravě, slevy na vstupné na nejrůznější kulturní akce, bezplatné parkování apod. Tyto slevy ale z pravidla nebývají upravovány zákonem, rozhodují o nich tedy jednotlivý provozovatelé, nebo pořadatelé a je dobré se na případnou slevu vždy individuálně dotázat.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.