K zubaři, na úřad. Po Mostě sveze seniory a invalidy speciální taxi

ilustrační foto: Flickr.com

Handicapované a lidi starší 70 let bude od ledna po městě vozit nová služba Taxík Maxík. Jedna jízda je vyjde na 30 korun

Most – Město Most chystá novinku v dopravě. Mosteckým seniorům starším 70 let a invalidům nabídne od ledna 2018 denní přepravu speciálním minibusem Taxík Maxík. Objednaná jízda třeba k zubaři či na úřad vyjde cestujícího na třicet korun. Provoz bude dotovat radnice. Podobná služba funguje například v Liberci, Prachaticích a Praze.

Taxík Maxík je projektem Nadace Charty 77 – Konto bariéry a společnosti Česká lékárna holding, která provozuje lékárny Dr. Max.

Zapojení Mostu do pětiletého projektu schválilo zastupitelstvo. „Chceme seniorům a handicapovaným obyvatelům usnadnit pohyb po městě. Pokud se nová služba osvědčí, rádi v ní budeme pokračovat i v dalším období,“ řekla náměstkyně primátora Markéta Stará.

Radnice vychází z toho, že městské autobusy a tramvaje pokrývají jen omezenou část města a že většina důchodců nemá dost peněz na komerční dopravu či běžnou taxislužbu.

„Taxík Maxík jim umožňuje nejen cestu k lékařům, do lékáren a sociálních zařízení, ale i jízdy za kulturou. Naším cílem je, aby byli aktivnější a neseděli doma,“ řekla mluvčí nadace Sandra Štefániková.

Most získá darem nový Ford Tourneo Custom za téměř 700 tisíc korun, dále až 100 tisíc korun na bezbariérovou úpravu auta a 150 tisíc na první rok provozu. Město pak bude zvýhodněnou přepravu dotovat částkou 600 až 750 tisíc korun ročně. Jejím provozovatelem bude Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova, který najme řidiče a zřídí centrální dispečink pro vyřizování objednávek a řízení přepravy.

Městská taxislužba bude dostupná od 7 do 15 hodin pouze pro seniory od 70 let a držitele průkazu ZTP či ZTP/P s trvalým pobytem v Mostě. Cena jedné jízdy po městě, která může trvat nejvýše půl hodiny, bude 30 korun včetně čekání. Peníze se platí v hotovosti u řidiče. Pokud si pasažér objedná i zpáteční odvoz, třeba po hodině u lékaře, zaplatí dalších 30 korun. Cestu musí objednat na dispečinku minimálně den předem, buď telefonicky, nebo emailem.
Řidič bude před jízdou ověřovat údaje z objednávky, například věk, bydliště, průkazku ZTP a cíl cesty. Kdo podmínky nesplní, toho nepřeveze.

MARTIN VOKURKA
Mostecký deník
http://www.mostecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.