Posluchači podporují handicapované umělce

Kapela The Tap Tap pořádá mikulášské koncerty už šestým rokem. Hlavním hostem je již podruhé americká houslistka Gaelynn Lea, se kterou chystá skupina i videoklip, který se bude točit v její domovině.

– Společně s The Tap Tap budete vystupovat již podruhé? Jak vypadal minulý, loňský koncert?

Loňský koncert byl velice příjemný. Zahrála jsem jednu svou písničku sama a druhou společně s The Tap Tap. Ta druhá byla také má skladba, ale v úpravě pro celou kapelu. Koncert měl velice příjemnou atmosféru a já jsem byla velice ráda, že mě The Tap Tap pozvali.

– S frontmanem kapely Jiřím Holzmannem vzniká duet. Text bude v češtině i angličtině. Videoklip byste měli točit v USA. Víte už nějaké podrobnosti, o čem písnička bude a máte nějakou představu o videoklipu?

Vím, že do budoucna budeme videoklip společně točit, ale v tuto chvíli žádné přesnější informace nemám. Myslím si, že to začneme plánovat teď koncem roku nebo během mé návštěvy v úterý v Česku.

– Jak americká společnost vnímá handicapované umělce?

Od všech lidí jsou podporováni. Vypadá to, že jsou rádi, když vidí lidi s handicapem, jak jdou za svými sny. Já doufám, že se lidé ztotožňují i s mou hudbou a že nevnímají pouze moje postižení. Jedna věc by se ale měla ještě zlepšit, a to jsou bezbariérové přístupy v koncertních halách. Často se stává, že na pódium nevedou bezbariérové rampy a mě tam i s křeslem musí vynést například místní zaměstnanci. Ráda bych viděla americké haly bezbariérové, aby lidé s handicapem mohli vystupovat snadněji.

– Nakonec jste se rozhodla naplno věnovat muzice, ale původně jste se chtěla stát advokátkou v oblasti práv osob se zdravotním postižením. Měla jste nějaké konkrétní cíle?

Určitě jsem chtěla být advokátkou v této oblasti, a když jsem byla na universitě, chtěla jsem se touto praxí živit. Ale poté, když jsem školu dokončila, začala jsem hrát v kapelách a to pro mě byla nejvíc naplňující činnost, na které jsem se kdy podílela. Proto jsem se rozhodla věnovat hudbě naplno.

– Přemýšlela jste, že byste se někdy později k právu vrátila?

Uvědomila jsem si že se hudbou mohu živit a dokonce se věnovat právem mentálně postižených lidí, ale jinou formou. Takže nyní veřejně mluvím o právech handicapovaných, kdykoliv je to možné. Plánuji pokračovat do budoucna s koncertováním a někdy později se mohu zase k advokacii v oboru práv lidí s mentálním postižením vrátit.

Mikulášská s The Tap Tap a Gaelynn Lea – 5. prosince, Forum Karlín Praha, hosté: Ondřej Ruml, pěvecké sbory Puellae Cantantes, Canticorum Iubilo

HANA LANGROVÁ
Pražský deník
http://www.prazsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.