Bezbariérové stezky dovolí výlet i vozíčkářům

ilustrační foto: USFWS Pacific / Flickr.com

Město Františkovy Lázně má první značené bezbariérové stezky na západě Čech. Díky tomu si zde mohou výlet bez obav užít vozíčkáři i lidé s pohybovými problémy odkázaní na elektrické vozíky.

Františkovy Lázně jsou teprve čtrnáctým místem v republice, kde Klub českých turistů připravil speciální bezbariérové stezky.

„Poprvé se o značené bezbariérové stezce začalo jednat na radnici přibližně před rokem a půl, kdy bylo město požádáno o povolení ke značení stezky Klubem českých turistů,“ řekl Jan Kuchař, starosta Františkových Lázní. „V té době se řešil projekt lesních cest v lesoparku Amerika a tím se oba projekty potkaly v tu nejvhodnější dobu a mohl projekt začít. Vnímáme otevření značené stezky jako doplnění služeb pro skupinu lidí, která se dosud mohla pohybovat jen v centru města,“ vysvětlil Jan Kuchař.

Trasa je vyznačena jako dva okruhy. Jeden vede po modrých značkách, je dlouhý 6,1 kilometru, má převýšení 40 metrů a turisty provede kolem celého lázeňského města. Vede převážně po zpevněných cestách a pěšinách. Jen při dlouhotrvajícím dešti mohou být některé úseky blátivé a hůře sjízdné, lze je ale snadno objet.

Druhý okruh je značen červenými značkami, je dlouhý 2,7 kilometru, s převýšením 6 metrů. Vede již mimo lázeňskou část města, a to k rybníku Amerika, kde je pěkný malý zookoutek. Výletníky čeká lesní pěšina se zpevněným povrchem.

Další stezka pro vozíčkáře se nachází nejblíž v Plzni.

Nové okruhy vznikly v dubnu 2011 u oblíbených Boleveckých rybníků. Jeden měří pět kilometrů, druhý je o kilometr kratší.

V čem se stezky pro vozíčkáře liší od klasických turistických tras? „Využíváme turistické trasy, které už značené jsou a kde je minimum překážek. Šipky s logem vozíčku dáme na stávající i nové rozcestníky. Ve vývěsních stojanech také umístíme speciální mapu,“ řekl generální sekretář KČT Mojmír Nováček.

Pro lidi odkázané na vozík jsou tyto trasy zárukou, že projedou bez problému celou stezku a že je v půli výletu nepřekvapí nějaká nečekaná nástraha. Náročnost cest je rozlišená podle barev stejně jako u sjezdovek pro lyžaře. Nejschůdnějším terénem vedou modré trasy, červené jsou vhodné spíše pro výlety na elektrické vozíky nebo s doprovodem, černé jsou určené pro ty nejzdatnější.

Chebský deník
http://chebsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.